بسیج مستضعفین؛ نهادی مردمی در مقابله با ارتش های كلاسيك جهان

بسیج مستضعفین
در گزارش توسط هانیه حاتمیان 0

بسیج مستضعفین شجره طیبه و درخت کهن و پرثمری است که گل‌های آن بوی یقین و عشق به انقلاب و اسلام می‌دهد. بسیج مدرسه‌ عشق و ایثار است، مدرسه‌ای که شاگردان آن رزمندگان و شهدایی هستند که گمنامی را پیشه خود کرده و اذان عشق سروده‌اند.

بسیج به گفته پیر جماران، لشکر مخلص خداست که رزمندگان آن را پابرهنگان و مستضعفین جهان تشکیل داده‌اند. بسیج همچون درختی است که خون پاک هزاران هزار شهید برای حفظ و تنومند شدن آن ریخته شده است.
بسیج…
نیروهای مقاومی که از نوجوان 13 ساله تا پیرمرد 80 ساله آن، هشت سال جوانمردانه پای کشور خود ایستادن…
بسیج در کلام مقام معظم رهبری مجموعه‌ای از پاک‌ترین انسان‌ها، فداکارترین و آماده به کارترین جوانان کشور است، که در راه اهداف عالی این ملت و برای به کمال رساندن و به خوشبختی رساندن این کشور جمع شده‌اند.

فرمان تشکیل بسیج مستضعفین

با به بن‌بست رسیدن دیپلماتیکی ایران با ایالات متحده آمریکا بعد از انقلاب اسلامی ، 13 آبان 1358 عده‌ای از جوانان و فعالان دانشجویی به نام دانشجویان پیرو خط امام با حمله به سفارت آمریکا و گرفتن 66 نفر از دیپلمات‌های آمریکایی خواستار تعطیل شدن این سفارت در کشور شدند.
هنوز یک ماهی از موضوع تسخیر لانه جاسوسی نگذشته بود که در5 آذر 1358 امام خمینی با توجه به شرایط حساس کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دستور تشکیل ارتش 20 میلیونی و آموزش نظامی همگانی را صادر کردند. در این پیام آمده است:

“يك مملكت بعد از چند سالی كه بيست ميليون جوان دارد بايد بيست ميليون تفنگدار داشته باشد و بيست ميليون ارتش داشته باشد و يك چنين مملكتی آسيب پذير نيست.”

پس از هجوم و تجاوز کشور عراق به خاک میهنمان در شهریور 1359 نیاز به وجود یک نهادی متشکل از نیروهای مردمی بیشتر احساس شد. نیازی که رهبر کبیر انقلاب در سال قبل احساس کرده بود و دستور تشکیل آن را داده بود.
بنابر این درخواست، تشکیل بسیج مستضعفین در دی ماه 1359 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده و توسط قانون به رسمیت شناخته شد. از آن تاریخ به بعد پایگاه‌هایی در بسیج ایجاد و مردم که به گفته حضرت امام خمینی صاحبان اصلی انقلاب اسلامی بودند و دل در گرو رهبر خود داشتند، به بسیج ملحق شدند.

بسیج مستضعفین
اولین حضور آنان برمی‌گردد به هم‌یاری با کمیته و سپاه در مقابله با اغتشاش‌هایی که ضد انقلاب در داخل کشور ایجاد می‌کردند.
آنان سپس با شرکت در عملیات‌های بزرگی چون طریق القدس، حصر آبادان، فتح المبین، ثامن الائمه، و الفجر ۸، کربلای ۵ و …. نقش آفرینی کرده و توانستند دستآوردهای بزرگی را برای میهنشان به ارمغان بیاورند. از آن سال به بعد 5 آذر در تقویم به نام بسیج مستضعفین نام‌گذاری شد.

هدف از تشکیل بسیج مستضعفین

بسیج مستضعفین با هدف تعلیم توانایی‌های لازم و ضروری در کلیه مردم پایبند به قانون اساسی، حفظ کشور از گزند دشمنان داخلی و خارجی، یاری رساندن به مردم در مواقع حساسی چون حوادث مختلف، غیرمترقبه و بلایای طبیعی و تلاش برای رسیدن به اهدافی که برای انقلاب اسلامی در نظر گرفته شده بود تشکیل گردید.
پس از آن‌که بسیج مستضعفین با درایت امام خمینی تاسیس گردید شاهد برکات این شجره طیبه در طول سال‌های اول انقلاب و جنگ تحمیلی در سرتاسر کشورمان بودیم و این نهاد مقدس با کمک نهادهای دیگر نظامی در نهایت پیروزی را برای مردمان به ارمغان آورد و همه این‌ موفقیت‌ها جز در پرتو جهان‌بینی و تدابیر پیر جماران قابل دست‌یابی نبود.

بسیج مستضعفین

سازمان بسیج مستضعفین

این سازمان یکی از پنج نیروی نظامی متعلق به سپاه پاسداران محسوب می‌شود که جمع‌آوری، مدیریت و سازماندهی مردمی که به صورت داوطلبانه خواستار پیوستن به این نهاد بودند را برعهده داشت. در شروع کار این سازمان نام بسیج مستضعفین برای آن انتخاب گردید که بعدها برای مدت کوتاهی به نیروی مقاومت بسیج تغییر نام داده شد، اما مجدد نام بسیج مستضعفین بر روی او گذارده شد.
این نهاد پرتعداد‌ترین سازمان با بیشترین عضو را دارا می‌باشد که ساختار سازمانی آن پایگاه‌های مقاومت بسیج شهرها و روستاها می‌باشد. در ماده 13 قانون استخدامی اعضای سپاه نیز به نیروهای بسیج که به صورت داوطلبانه به عضویت این نهاد می‌آیند اشاره شده است. اعضای این نهاد به دو دسته بسیجی عادی و فوق‌العاده تقسیم می‌شوند.
اولین فرمانده این نهاد مردمی، امیر مجد نام داشت که حکم خود را توسط رئیس جمهور موقت، سید ابوالحسن بنی صدر دریافت نمود و پس از 3 ماه به گفته محمد علی رحمانی به دلیل گرایش به سازمان مجاهدین خلق از این سمت عزل و تا سال 1362 به احمد سالک سپرده شد. سپس محمد علی رحمانی به فرماندهی بسیج مستضعفین منصوب و تا پایان جنگ ایران و عراق این وظیفه خطیر را برعهده گرفت.

بسیج مستضعفین
در صورتی که این نهاد تنها برای روزهای خاص و بنا بر ضرورت اجتماعی و یا بحران‌های اقتصادی و فرهنگی به کمک سایر نهادها می‌آمد، طبیعی است که با رفع آن ضرورت نیازی به بقای آن از جانب مردم و حکومت دیگر احساس نمی‌شود.
در نتیجه بسیج در شرایطی می‌توانست به عنوان یک سازمان یا نهاد جامع و بادوام باشد که سایر نیازهای مردم از جمله؛ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی را نیز دربرگرفته و برای آن برنامه داشته باشد، چنان که در جنگ هشت ساله و پس از آن در جریان رویدادهایی غیرقابل پیش‌بینی در طول سال‌های پس از جنگ ایران و عراق به وفور شاهد حضور پررنگ و همه جانبه این نهاد مردمی در سطح کشور بوده‌ایم. شرایطی همچون ریشه کن کردن فلج اطفال، حضور این نهاد مردمی در بلایا و حوادث غیرمترقبه همچون سیل و زلزله و…
نهادی که به فرموده امام خمینی نه برای آن روزگار و صرفا مسلمانان ایران بلکه متعلق به تمامی دوران و تمامی مسلمانان جهان است. این پیر جماران در یکی از سخنرانی‌های خود پس از تاسیس بسیج مستضعفین تمامی مسلمانان جهان را به وحدت در مقابل استکبار جهانی فراخوانده و فرمودند:

“باید بسیجیان جهان اسلام، در فکر ایجاد حکومت بزرگ اسلامی باشند، و این شدنی است؛ چرا که بسیج، تنها منحصر به ایران نیست. باید هسته های مقاومت را در تمامی جهان به وجود آورد و در مقابل شرق و غرب ایستاد”

 

بسیج مستضعفین

پشتوانه‌های انقلاب اسلامی

اگر در این روزگاری که در جای جای دنیا شاهد ناآرامی، تفرقه، جنگ و ناامنی هستیم، با همیاری ملت سلحشورمان توانسته‌ایم کشور ایران اسلامی‌مان را از گزند نااهلان حفظ کنیم تنها به برکت حضور همگانی بسیج بوده است و لاغیر. چه خوب گفت رهبر کبیر انقلاب

“رحمت و برکات خداوند بر بسیج مستضعفان که بحق پشتوانه انقلاب اسلامی هستن”.

نهادی که کشورهای غربی نیز به قدرت آن اذعان کردند؛

“قدرتی در بسيج نهفته است كه می تواند با يكايك ارتش های كلاسيك جهانی مقابله كند”

و حضرت امام خمینی، رهبر مسلمین جهان نیز به حال بسیجیان آن غبطه می‌خورند و بیان می‌دارند

“من همواره به خلوص و صفای بسیجیان غبطه می‏ خورم و از خدا می‏ خواهم تا با بسیجیانم محشور گرداند، چرا که در این دنیا افتخارم این است که خود بسیجی‌‏ام”

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *