تغییر سرنوشت جنگ با فتح

تغییر سرنوشت جنگ با فتح
در گزارش توسط هانیه حاتمیان 0

در همان سال‌های اولیه جنگ ایران و عراق، با توجه به وضعیت پیچیده‌ای که در جریان جنگ به وجود آمد، مسئولین جنگ را بر آن داشت تا ضمن هم پیمان شدن با مخالفان رژیم بعثی در عراق، به کشور دشمن نفوذ کرده و ضرباتی را توسط این عده به متجاوز تحمیل کند.

بر همین اساس در سال 1361، در پی گسترش سپاه، طرح تشکیل ستادی مقتدر برای تغییر سرنوشت جنگ با فتح در بیرون از مرزهای کشور به شورای عالی دفاع داده شد و با موافقت رئیس جمهور وقت، حضرت آیت الله خامنه‌ای مواجه شد.

قرارگاه رمضان: تغییر سرنوشت جنگ با فتح در خارج از مرزهای کشور

پس از آن‌که کردهای معارض عراقی همراهی خود را با ارگان‌های نظامی کشور اعلام کردند، موافقت با تشکیل قرارگاهی برون‌مرزی در ماه رمضان اعلام گردید و به همین مناسبت نام او را قرارگاه رمضان نهادند. هدف از تشکیل این ستاد این بود که با همکاری کردهای بومی عراق به عمق کشور عراق نفوذ پیدا کرده و با استفاده از اصول جنگ‌های نامنظم، با کمترین تلفات و خسارات ارگان‌های ایرانی، بهترین نتایج را کسب کنیم.

در سال 1365، قرارگاه رمضان، سری عملیات‌هایی نامنظم اما امید بخش را با همکاری اتحادیه‌ میهنی کردستان عراق  با عنوان فتح آغاز کرد و این مجموعه از عملیات‌ها به عنوان  نقطه‌ی عطفی در کارنامه این قرارگاه به ثبت رسید.

تغییر سرنوشت جنگ با فتح؛ فتح 1 ، فتح 2

تنها 15 روز پس از نجام عملیات فتح 1 و کسب موفقیت‌هایی همچون منهدم کردن تأسیسات‌ پالایشگاه‌ کرکوک، واحد بهره‌برداری‌ نفت‌ شماره‌ یک، نیروگاه‌ حرارتی‌ برق‌ کرکوک، سه‌ پایگاه‌ موشکی‌ زمین‌ به‌ هوا، تأسیسات‌ تفکیک نفت‌ و گاز «حمبور» در جنوب‌ کرکوک، «جبل‌ بور» و «شوار»، سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، عملیات نامنظم فتح 2 را با کمک نیروهای معارض کرد عراقی در دل خاک عراق و با هدف منهدم کردن تاسیسات صنعتی این کشور طراحی کرده و آغاز کردند.

این آتش که بر روی  تاسیسات برقی 350 مگاوایتی سد دوکان و نیروگاه‌های اطراف آن در شهر دوکان ریخته شد  خسارات قابل توجهی را بر آن‌ها تحمیل کرد.

دریاچه دوکان، بزرگترین دریاچه کردستان عراق محسوب می‌شود. این دریاچه در نزدیکی مرز ایران و روبه روی منطقه سردشت در آذربایجان غربی واقع شده است و تحت سیطره اتحادیه میهنی کردستان عراق قرار دارد.

این عملیات‌هایی نامنظم اما امید بخش که به منظور تغییر سرنوشت جنگ با فتح  و با کمترین تلفات نیروهای خودی انجام گرفت، ضمن وارد کردن خسارات فراوان به این نیروگاه، پایگاه‌های اطراف آن، ساختمان فرمانداری شهرو چندین قبضه ضد هوایی منهدم شد و تعدادی از نیروهای رژیم بعثی به هلاکت رسیدند.

تغییر سرنوشت جنگ با فتح

فتح 3؛ از سری عملیات‌هایی در جهت تغییر سرنوشت جنگ با فتح

دقیقا 15 روز بعد از عملیات موفقیت آمیز  فتح 2، عملیات فتح 3 در 24 آبان 1365، با هدف وارد کردن خسارت بر مراکز پشتیبانی عراق در همان جبهه شمالی جنگ در دو مرحله توسط نیروهای بارزانی و قرارگاه جنگ‌های نامنظم نیروی زمینی سپاه پاسداران آغاز گردید.

این عملیات دو مرحله‌ای که در 3 محور زاخو، دشت اربیل و موصل انجام شد با موفقیت نیروهای ایرانی به پایان رسید.

مرحله اول عملیات:

مرحله اول در محور زاخ: در این مرحله لشکر 38 عراق به همراه نیروهایی که در داخل آن مستقر بودند منهدم شدند. وظیفه این لشکر حفاظت از خطوط لوله نفتی عراق به ترکیه و حفاظت از جاده بین المللی را بر عهده داشت.

مرحله دوم عملیات:

این مرحله دو روز پس از مرحله اول انجام گرفت.

محور زاخو:

در این مرحله، نیروهای ایرانی در جاده ترانزیتی عراق به ترکیه مستقر شده و ضمن از بین بردن چندین تانک و نفربر و کشته و زخمی شدن نیروهای عراقی، توانستند بر شهر زاخو مسلط شده و آن را برای مدت زمان کمی به محاصره درآورند. همچنین نیروهای کرد عراقی که هم پیمان با ایران شده بودند توانستند به همراه سربازان قرارگاه رمضان  با نفوذ در شهر، مراکز مهم دولتی از جمله گمرک، مخازن سوخت، محل‌های بارگیری نفت، پایگاه‌های عراقی را منهدم کنند.

محور موصل:

در این محور نیز، نیروهای ایرانی توانستند ضمن محاصره یک مقر نظامی که نیروهای عراقی در آن قرار داشتند را محاصره کرده و چندین نفر از نیروهای عراقی از جمه 2 افسر عراقی را به هلاکت برسانند.

محور اربیل:

انجام عملیات در این محور با گستردگی بیشتری همراه بود. در این منطقه یک هلی‌کوپتر توپدار عراقی سرنگون شد.

طی این عملیات موفقیت آمیز، تعداد زیادی از نیروهای عراقی کشته و اسیر شدند و تعدادی تانک و زره‌پوش و خودروهای نظامی عراقی هم منهدم  و آسیب‌های جدی بر شهر حی صدام و شهر دهوک وارد شد.

تغییر سرنوشت جنگ با فتح

تبدیل رکود در عملیات‌ها به پیروزی به وسیله تغییر سرنوشت جنگ با فتح

سال 1365 را باید در تاریخ جنگ به گونه‌ای دیگر مورد تحلیل و بررسی قرار داد. سالی که می‌توان گفت سرنوشت جنگ را مشخص کرد. جنگی که حالا 6 سال از آن گذشته بود و حال و هوای جبهه‌ها را به حالت رکود درآورده بود. جنگی که در 6 ساله‌ی اول جنگ تحمیلی، به گفته بعضی از فرماندهان، تن در مقابل تانک بود. جنگی نابرابر با کمترین اسلحه و مهمات و تجهیزات…

ایران که نسبت به کشور عراق از تجهیزات و ادوات کمتری برخوردار بود، به دلیل کمبود مهمات دیگر نمی‌توانست به همان روش قبل به مقابله ادامه دهد. بنابراین تصمیم به تغییر سرنوشت جنگ با فتح گرفته و انجام عملیات های سنگین و هجومی را رها کرده و از جنگ‌های چریکی، با رعایت اصول جنگ‌های نامنظم کمک گرفتند. در نتیجه سلسله عملیات‌های نامنظم فتح برای نفوذ در خاک عراق، با کمک کردهای معارض عراقی در دستور کار قرار گرفت.

تصمیم به تغییر سرنوشت جنگ با فتح

از 19 مهر 1365 با فتح 1 آغاز گردید و تا شهریور 1366 با عملیات فتح 10 پایان پذیرفت. فرماندهان و مسئولین جنگ در این سری از عملیات‌ها با فعال کردن قرارگاه برون مرزی رمضان و ضمن درخواست کمک از شخصیت‌ها و دسته‌های معارض کرد عراقی همانند مسعود بارزانی، جلال طالبانی، آیت الله محمد باقر حکیم، مجلس انقلاب اسلامی عراق و سران حزب الله کرد عراق و بعضی دیگر از مبارزین شیعه، توانستند با جلب اعتماد از این عده، علاوه بر کسب غنائم جنگی همچون توپ، اسلحه‌های فردی، تانک، انبار مهمات، خودروهای سنگین و سبک ضربات مهلک را بر تاسیسات و پایگاه‌های عراق، تاسیسات برقی و… وارد کرده و نتایج مثبت و امیدبخشی را نیز به نفع ایران کسب کنند.

به امید ایرانی همیشه پیروز

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *