شهید یوسف کلاهدوز
صدای شهید
عکسهای بیشتر
مزار شهید روی نقشه
فیلمهای مرتبط
کتابهای مرتبط
عملیاتها
نام و نام خانوادگی | یوسف کلاهدوز |
---|---|
نام پدر | اطلاعاتی موجودی نیست |
تاریخ تولد | 1325-10-01 |
محل تولد | اطلاعاتی موجودی نیست |
تاریخ شهادت | 1360-07-07 |
---|---|
منطقه شهادت | کهریزک |
عملیات | اطلاعاتی موجودی نیست |
مزار | بهشت زهرای تهران |
چهرهی درخشان دیگری را نیز سراغ داریم که داوطلبانه از ارتش جمهوری اسلامی ایران به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتقل شد و در رتبههای بالا و ممتاز این سازمان قرار گرفت و خدمات بسیار باارزشی انجام داد و سرانجام هم به افتخار شهادت در راه خدا نایل شد. “شهید کلاهدوز” را میگویم؛ همان افسر ارتشی که سپاه او را پذیرا شد و بدیهی است که حضور یک ارتشی مطلع- همچون آن عزیز بزرگوار- در ردههای بالای سپاه پاسداران در آن زمان، چه آثار و برکاتی را در برداشت. (آیتالله خامنهای، 1368)
یوسف کلاهدوز اول دیماه ۱۳۲۵ در شهرستان قوچان به دنیا آمد. او پدر و مادری متدین و زحمت کش داشت که برای تربیتش زحمت بسیاری کشیده بودند. یوسف، دوره دبستان و دبیرستان را در همان شهر به پایان رساند. ادب، اخلاق، هوش و استعدادش در مدرسه و محله زبانزد بود. یوسف آنقدر اهل کتاب و مطالعه بود که وقتی متوجه شد که در مدرسهاشان کتابخانهای ندارند، با کمک دوستانش کتابخانهای ایجاد کرد و بسیاری از دانشآموزان هم سن و سال خود را علاقهمند به کتاب کرد. بعد از پایان مرحله متوسطه و با اخذ مدرک دیپلم، وارد دانشگاه افسری شد. این در حالی بود که ارتش رژیم پهلوی برای افراد مذهبی مناسب نبود اما ازآنجا که یوسف کلاهدوز از این انتخاب اهداف خاص خودش را دنبال میکرد ، پس به ناچار خود را معتقد به رژیم شاهنشاهی نشان میداد اما عملاً به ترویج اصول و ارزشهای اسلامی میپرداخت و افرادی را که رگههای مذهبی داشتند به تشکلهای اسلامی و مبارز پیرو خط امام پیوند میداد تا از این راه بتواند به مبارزات و ضربات اساسی خود وسعت ببخشد.
شهید کلاهدوز درسال 1352 ازدواج کرد که حاصل این ازدواج، یک دختر و یک پسر است.
کلاهدوز، در همان شرایط که بر جامعه نوعی ترس و وحشت حاکم بود، با چند واسطه با حضرت امام (قدس سره) ارتباط داشت و از راهنماییهای ایشان بهره میبرد. او سعی میکرد که اطلاعات سری را اختیار مبارزان انقلابی قرار دهد. او با اینکه به خاطر مذهبی بودنش بارها مورد سوءظن نیروهای شاه قرار گرفته بود اما چنان خوب از عهده نقش خود برآمده بود که به گارد وِیژه شاهنشاهی دعوت شد. بنابران تواست با نفوذ به قلب دشمن، در روند پیروزی انقلاب تسریع ببخشد.
با پیروزی انقلاب، شهید کلاهدوز تمام تلاش خود برای شناسایی و مجازات نیروهای خرابکار در بدنه ارتش انجام داد و تا جایی که میتوانست با انحلال ارتش مخالفت کرد.
او نه تنها اجازه نداد تا ارتش منحل شود بلکه با تعدادی از نیروهای پایهکار انقلابی پایههای تشکلی به نام ” سپاه پاسداران ” را بنیان نهاد. هنگامی که سپاه به صورت منظم به عنوان یک نهاد به امر حضرت امام (قدس سره) ایجاد شد، کلاهدوز جزء نخستین افرادی بود که با رغبت تمام به سپاه پیوست و به عنوان یکی از اعضای شورای عالی آن انتخاب شد.
کلاهدوز که یکی از بنیانگذاران نهاد سپاه به حساب میآمد، امر مهم آموزش را در سپاه از طرف نماینده شورای انقلاب برعهده گرفت و در نتیجه فعالیتهای چشمگیرش، قائممقام فرمانده سپاه شد. کلاهدوز هرگز ارتباط خود را با ارتش قطع نکرد و براین اساس جلسات متعددی با افراد رده بالای ارتش و سپاه برگزار میکرد و در نزدیک شدن این دو نهاد، تأثیر بسزایی داشت. شهید کلاهدوز معتقد بود که سپاه باید نیروی منظم زمینی و هوایی داشته باشد و بر همین اساس موفق شد با کمک افراد متخصص و متعهد طرح تشکیل یگان هوایی را در سپاه تهیه کند.
سردار رحیم صفوی درباره نقش شهید کلاهدوز میگوید: “نقش ایشان در شورای عالی دفاع در زمان جنگ و قبل از جنگ در برخورد با بنی صدر در شورای عالی دفاع و در سازماندهی سپاه پاسداران به خصوص در بخش آموزش و تجهیز نیروهای سپاه قابل ملاحظه بود. اگر سپاه پاسداران قالب نظامی پیدا نمی کرد، موفق نمی شد مسائل امنیتی را حل کند و بعد هم در جنگ تحمیلی عمل کند. کلاهدوز نظامی گری کلاسیک و دید انقلابی را با هم داشت. ایشان دورههای نظامی کلاسیک را در عالی ترین سطح دیده بود و روحیه انقلابی هم داشت.
هم نیروهای سپاه و مردم را که امام به جبههها میفرستادند،میشناخت و عظمت حضور مردم در جنگ را درک میکرد و هم به قدرت سازماندهی بسیج اهمیت میداد. ایشان به بسیج، حضور بسیج و سازماندهی بسیج بسیار توجه نشان میداد. علاوه بر این، انصافا از نظر توکل برخدا و اعتقادات، انسان قرص و محکمی بود.در جریان عملیات ثامنالائمه (ع)، برآورد ما این بود که برای شکستن حصر آبادان، ۳۰ گردان نیاز هست. ایشان خیلی مطمئن به من گفت، به جای گردانهایی که دارید، خداوند ملائکه را به کمک شما خواهد فرستاد.سرلشکر پاسدار شهید یوسف کلاهدوز، یک فرمانده مومن و متقی بود. او به ولایت حضرت امام علاقه داشت و عشق می ورزید.”
شهید کلاهدوز در عملیات شکستن حصر آبادان ، نقش بسزایی داشت. ایشان بهواسطه آشنایی خاصی که با ارتش داشت، سبب همکاری و هماهنگی میان نیروهای مسلح شد که این امر موجب، پیروزی عملیات شکستن حصر آبادان شد. او می گفت «ارتش و سپاه باید آنقدر به هم نزدیک شوند و قاطی شوند که هم خون شوند».
دو روز پس از این عملیات، در هفتم مهر سال ۱۳۶۰ سردار یوسف کلاهدوز در راه بازگشت از جبهه بههمراه جمعی از فرماندهان ارتش و سپاه، نظیر تیمسار جواد فکوری، سرهنگ نامجو، تیمسار سرلشکر فلاحی، سردار جهان آرا، بر اثر سقوط هواپیمایC130 به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
به نقل از خواهر شهید کلاهدوز: برادرم همیشه میگفت، هرکس برای خدا کار کند تنها خدا باید بداند چهکاره است و هیچ موقع توضیحاتی درباره کار خود نداد، سال 60 که قصد سفر حج را کردیم از برادرم هم خواستیم که با ما بیایند و بعد بهمأموریت برود، شهید گفت، اگر من در این سفر شهید شوم پیش خدا میروم، اما در مکه خانه خدا را زیارت میکنم و در همین سفر هم برادرم شهید شدند.