“نگاهی به هشت سال جنگ تبلیغاتی” اثری است که با توجه به عوامل روانی موثر در جنگ نگاشته شده است. این کتاب، به تحلیل تبلیغات عراق و استکبار جهانی می پردازد تا روش های جنگ روانی و عملیات روانی دشمن را در راستای خدمت به دست اندرکاران و مسئولان جنگ و تبلیغات کشور تشریح کند.
به نوشته این کتاب، در جنگ تحمیلی، کشور ما با تبلیغات شدید و منظم و حساب شده عراق مواجه بود؛ به گونه ای که تاثیرات تبلیغات عراق در مواردی همانند تهاجم شیمیایی به شهرها، جنگ طلبی ایران و … و آثار تبلیغات خودی که حاوی مواردی نظیر “سال سرنوشت”، دادن وعده های “مقابله به مثل شدید” و … بود، در ماههای نخست سال 67 بوضوح نمایان شد و نقشی اساسی را در ناکامی ها بزرگ ایران در سال 67 ایفا کردند.
از آنجا که جنگ حالتی یکنواخت نداشت و فراز و نشیب های بسیاری در مراحل مختلف آن به چشم می خورد و با توجه به تحلیل های بعضی از مسئولین دفاع مقدس در خصوص مرحله بندی های جنگ وتقسیم بندی فراز و نشیب های آن توصیفی از مراحل مختلف جنگ به دست آمده که همین مرحله بندی ها، مبنای تحلیل روانی این کتاب قرار گرفته است. در کتاب “نگاهی به هشت سال جنگ تبلیغاتی”، با توجه به این تحلیل، مراحل جنگ به سه مرحله تقسیم شده که در سه فصل ارائه شده است. همچنین در پایان هر فصل در امتداد تحلیل و توصیف هر مرحله از جنگ، خلاصه ای مشتمل بر مهمترین عناوین مطرح شده در آن مرحله آورده شده است.
فصل اول به بررسی مسائل روانی جنگ از آغاز تهاجم عراق به مرزهای ایران تا تاریخ 1360/7/5 می پردازد. این مرحله دوران پیشروی اولیه عراق، انسجام نیروهای ایران و مقابله با نیروهای عراق و در نهایت، رسیدن جنگ به حالت توازن قوا و تعادل و توقف را شامل می شود.
در این فصل به عناوینی مانند: ترسیم چهره ای منفی از ایران، تلاش برای فریب ایران، تلاش برای بی انگیزه کردن ارتش، بی انگیزه کردن مردم در جنگ، تلاش در جهت وارد کردن مردم و ارتش عراق در جنگ، قلب ماهیت جنگ، فریب پیشنهاد صلح طلبی، زیر سوال بردن حامیان عرب ایران، تبلیغ رابطه ایران با اسرائیل، تبلیغ رابطه ایران با آمریکا، تغییر جو تبلیغاتی عراق و سرنوشت جنگ پرداخته شده است.
فصل دوم از تاریخ 60/7/5 شروع می شود و تا تاریخ 61/4/23 به طول می انجامد. در این مرحله از جنگ که شاهد انسجام سیاسی – روانی جامعه ایران، انسجام نیروهای ایران، وحدت سپاه و ارتش و در خدمت جنگ بودن دیپلماسی هستیم، پیروزی های بزرگ و پی در پی نصیب ایران می شود و صدام و ارتش عراق در معرض سقوط و شکست جدی قرار می گیرند.
این فصل به بررسی ترسیم چهره ای منفی از ایران، تلاش برای بی انگیزه کردن ارتش و مردم، الزامی کردن حضور مردم و ارتش در جنگ، قلب ماهیت جنگ، صلح طلبی عراق، زیر سوال بردن حامیان عرب ایران، رابطه ایران با اسرائیل، رابطه ایران با آمریکا، تلاش در جهت قومی کردن جنگ، حفظ روحیه ی ارتش عراق، مطرح شدن صدام به عنوان رهبر برتر، حفظ موقعیت سیاسی – روانی صدام و سرنوشت جنگ می پردازد.
فصل سوم از تاریخ 61/4/23 شروع می شود و تا پذیرش قطعنامه 598 به طول می انجامد. در این مرحله از جنگ، ایران شاهد فراز و نشیب های بسیاری در مسایل نظامی، اقتصادی و اجتماعی خویش است و حاصل این فراز و نشیب ها، مجموعه ای از پیروزی ها و شکست ها است.
مباحث اصلی این فصل، عبارتند از: ترسیم چهره ای منفی برای ایران، ترسیم چهره ای مثبت از عراق، تلاش برای بی انگیزه کردن و ارعاب ارتش و مردم، قلب ماهیت جنگ، صلح طلبی عراق، زیر سوال بردن حامیان عرب ایران، رابطه ایران با اسرائیل، رابطه ایران با آمریکا، تلاش در جهت قومی کردن جنگ، حفظ روحیه مردم و ارتش عراق، مطرح شدن صدام بعنوان رهبر برتر و سرنوشت جنگ.
در فصل آخر که فصل پیوست نام دارد تحلیلی از تحولات سیاسی – نظامی جنگ ارائه شده است. این فصل با توجه به سه فصل قبل، مختصری از شناخت روند حاکم بر جنگ و مراحل آن را بیان می کند. عوامل پیشروی اولیه نظامی عراق، مرحله پیروزی های بزرگ ایران و تشریح عملیات چهارگانه در این مرحله و نتایج نظامی این عملیات ها و علل موفقیت های ایران در این مرحله و همچنین مرحله فراز و نشیب جنگ که مرحله سوم جنگ است و تشریح عملیات ها در این دوره از جنگ، جزو مباحثی است که در این فصل بدانها پرداخته می شود.