کوتاه درباره «مرد ابدی»

کوتاه درباره کتاب «مرد ابدی»

به گزارش گلف به نقل از ایبنا؛ پادگان مدرس، تقریباً کنار جاده اصلی بود و شکل و هیبت نظامی نداشت، اِلا این‌که خاکریز و سیم‌خارداری دورش را محصور کرده بود. «دور پادگان خاکریز باید باشه تا اگر خدای نکرده حادثه‌ای رخ داد، موج انفجارو تا حدی بگیره!» حاج حسن، خودش این را خواسته بود. اما نیروهای پادگان از وقتی او را شناخته بودند، دیگر منتظر اشاره او نبودند و سعی می‌کردند پادگان مدرس را از هر جهت دلخواه فرمانده‌شان کنند. در دل بیابان، به تمیزی و فضای سبز پادگان رسیدند. به‌زودی سوله‌ها تمیز شد و رنگ‌شان از قهوه‌ای به آبی تغییر کرد! شاید آنجا تنها نقطه دنیا بود که حتی اکثر تجهیزات آتش‌نشانی‌اش به عشق فرمانده‌شان، آبی‌رنگ شد!

می‌گویند باید این کتاب را، با همه جزئیاتی که در آن بیان می‌شود بخوانیم تا بفهمیم چقدر او را نمی‌شناختیم. این «او» همان شهید بزرگوار، حسن طهرانی مقدم است که معمولاً به پدر موشکی ایران از او یاد می‌شود. کتاب که درواقع مجموعه‌ای سه جلدی است، «مرد ابدی» نام دارد و متن آن به پشتوانه چندصد ساعت مصاحبه و پژوهشی کامل و جامع در زندگی و کوشش‌های شهید طهرانی مقدم تنظیم و تدوین شده است. به تعبیری، این کتاب اثری است که با روایتی روان و جاندار، از زمان حالی که از چشمی دور، به او می‌نگرد آغاز می‌شود و بعد از خبر شهادتی که فقط از دور آن را می‌بیند، با انتشار پیام خاص رهبر معظم انقلاب درباره این سردار عالی‌قدر، به گذشته پر حادثه او می‌رود تا با اتحاد روایت‌ها در یک خط زمانی واحد، بستر تولد و رشد حسن طهرانی مقدم را از کودکی، عشق‌ها و انتخاب‌ها، رهایی از حوادث مرگبار، تا پوشیدن لباس رزم و نگاشتن اولین اوراق از مشاهداتش در دل جنگ، تا رفتن در دل خطرها و برداشتن باری بزرگ از جنگ.

«مرد ابدی» کاری از معصومه سپهری، و روایتی مستند است. همه آنچه در آن آمده، به حقایق زندگی شهید طهرانی مقدم و حوادث گفته و ناگفته زمانه‌اش تکیه دارد. با مرور خاطرات آن‌هایی که با این شهید همکاری کرده بودند و او را از نزدیک می‌شناختند، از گذشته می‌گوید و به آینده می‌رسد و در این گذر، حوادث زمان حال را نیز بیان می‌کند. «مرد ابدی»، حاصل نشستن پای خاطرات مردان گمنام فرماندهی موشکی ایران عزیز ماست که در سخت‌ترین سال‌های جنگ، برترین سلاح روز دنیا را با چنگ و دندان، به خانه آوردند تا فریاد دردمند «موشک جواب موشکِ» مردم ایران، بی‌پاسخ نماند؛ تا دنیا بداند، فرزندان ایران، برای اجرای امر رهبرشان، حاضر به هر فداکاری هستند. نیز حکایت عشق و وفای زنانی‌ست که صبر کردند و به غم فراق لبخند زدند تا مردانی در برابر دشمن، با سربلندی بایستند و دشمن را منکوب کنند.

کتاب «مرد ابدی» که همین چندی قبل از سوی انتشارات شهید کاظمی منتشر شد، به گوشه‌هایی از زندگی شخصی شهید طهرانی مقدم نیز می‌پردازد و به خاطراتی سرک می‌کشد که جای دیگری گفته نشده‌اند. در «مرد ابدی» از باورهای فردی این شهید صحبت می‌شود، از اینکه مردی مثل او اسلام و انقلابی که این مدعا را در پیشانی خود دارد چگونه می‌دید و ریشه‌های جهان‌بینی‌اش به کجا وصل بود. به عبارت دیگر، شهید حسن طهرانی مقدم، از زندگی چه می‌خواست و برای تحقق چه هدفی تلاش می‌کرد. روایت این کتاب، پاسخی درخور به این پرسش‌ها در اختیار خواننده‌اش قرار می‌دهد.

اما از این نکته نباید غفلت کرد که شهید طهرانی مقدم، فراتر از یک فرد و حتی یک فرمانده و مدیر لایق بود. او صنعتی از صنایع نظامی و دفاعی کشور ما را نمایندگی می‌کرد و زندگی‌اش را پای آن گذاشته بود. از این‌رو، چنان که سپهری در «مرد ابدی» نشان‌مان می‌دهد، مرور کوشش‌ها و مجاهدت‌های شهید طهرانی مقدم و همکارانش، به نوعی بازخوانی تاریخچه موشکی جمهوری اسلامی ایران نیز محسوب می‌شود. در این تاریخچه، هم مشکلات را می‌بینیم و هم از موفقیت‌ها می‌خوانیم. هم با لحظات سختی و تنگنا مواجه می‌شویم و هم تدابیر و ابتکاراتی را که برای عبور از این سختی‌ها و تنگناها به کار بسته می‌شد می‌شناسیم.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *