عملیات نصر 7

تاریخ شروع:

1366/05/14

تاریخ پایان:

1366/05/15

نیرو های عمل کننده:

سپاه

رمز عملیات:

فاطمه الزهرا(س)

نقشه عملیاتی نصر 7

عملیات کوتاه و موفق نصر 7، در تاریخ 14 مردادماه سال 1366 در جبهه شمالی- قلعه‌دیزه با رمز مبارک یا فاطمه‌الزهرا(س) و با فرماندهی سپاه پاسداران صورت گرفت.
از اهداف اولیه این عملیات می‌توان به افزایش حضور نیروهای خودی در منطقه سلیمانیه عراق اشاره کرد. استقرار دشمن بر ارتفاعات سردشت، بالاخص دوپازا علاوه‌بر اینکه نیروهای ایرانی را در این منطقه دچار مشکل کرده ‌بود، با تحت پوشش قرار دادن گروهک‌های ضد انقلاب نیز، حرکت و پیشروی آنان را آسان می‌نمود. همین امر باعث شد تا به منظور رفع این مشکل، سپاه پاسداران عملیات نصر 7 را طرح‌ریزی و در دستور کار خود قرار دهد.
در این عملیات، علاوه بر آزادسازی 30 کیلومتر مربع از خاک ایران، در پایان، دید و تیر دشمن از منطقه عمومی سردشت نیز قطع شد.

موقعیت منطقه عملیاتی نصر 7

در 13 کیلومتری شهر سردشت، در خط نوار مرزی، ارتفاعات دوپازا به عنوان بلندترین ارتفاع منطقه قرار دارد. این ارتفاع، از سمت شمال به ارتفاعات بلفت و اسپیدان، و از جنوب به ارتفاعات لک لک، سهید مهدی زین‌الدین، کله قندی و .. منتهی می‌شود. همچنین از شرق، به کوه‌های کانی‌رش و رستم‌آلیان؛ و در غرب به شهر قلعه‌دیزه عراق محدود می‌گردد.

یگان‌های عمل کننده دشمن

– شش گردان در توپخانۀ دشمن
– یک گردان کماندویی از سپاه 24
– یک گردان کماندویی از سپاه 28
– دو گردان کماندویی از سپاه 5
– یک گردان کماندویی از سپاه 1
– تیپ 71، 29، 78، 439 و 505 پیاده نظام

نیروهای عمل کننده خودی

– 5 گردان از لشکر 27 محمد رسول الله (ص)
– 3 گردان از لشکر 31 عاشورا
– 2 گردان از تیپ مستقل 18 الغدیر
– 3 گردان از تیپ مستقل 29 نبی اکرم(ص)
– 7 گردان توپخانه از سپاه و 2 گردان توپخانه از ارتش تحت امر قرارگاه قدس

شرح عملیات نصر7

اواسط تابستان سال 1366، همزمان با درگیری‌های ایران و آمریکا در خلیج فارس، دو نیروی دریایی و زمینی سپاه پاسداران، به طور مجزا در در جنگ درگیر شده بودند. نیروی دریایی سپاه، جنگ دریایی را ساماندهی می‌کرد و نیروی زمینی سپاه، درجبهه‌های شمالی و جنوبی حضور فعال داشت.
در طول این مدت نیز، عملیات نصر 4 و نصر 5 در جبهه شمالی درحال اجرا بود که به تصرف ارتفاعات مهمی از خاک عراق منجر شد.عملیات نصر 7 برای رفع تسلط دشمن بر منطقه سر دشت برنامه‌ریزی شد.
این عملیات از تاریخ 14 مرداد ماه سال 1366، در سه محور: شمال تپه‌شاه مراد، قلۀ اصلی دوپازا به سمت جنوب و از سمت راست، قله دوپازا تا یال بلفت خودی در شمال دوپازا، در منطقه سلیمانیه عراق با رمز مقدس یا فاطمه الزهرا(س) اجرا شد.
این عملیات در ساعت ۲:۳۰ بامداد در دو مرحله صورت گرفت، که نیروهای دلیر ایرانی موفق شدند دو ارتفاع مهم بلفت و دوپازا را تصرف کرده و در همان مرحله نخست عملیات، به اهداف از قبل تعیین شده دست پیدا کنند؛ چرا که پس از گذشت سه ساعت از درگیری در مناطق عملیاتی، مهم‌ترین قله از بلندی‌های بلفت به تصرف ایرانی‌ها در آمد و سپس رزمندگان موفق شدند تا جاده (سردشت-قلعه‌دیزه) و پاسگاه مرزی را در دست بگیرند.
دشمن که از تلاش و هجوم وسیع رزمندگان، متحیر گشته‌ بود، بعد از مقداری استقامت، وادار به عقب‌نشینی شد و تنها در دو نقطه مقاومت بیشتری از خود نشان داده بود که آن هم توسط رزمندگان در هم شکسته شد.
مسئله قابل تامل در این عملیات، خسارات ناچیز نیروهای ایرانی در حین هجوم به دشمن بود. به طوری که لشکر 27 حضرت رسول(ص) از زمان آغاز عملیات تا صبح فقط یک شهید تقدیم کرده بود. که این موضوع، خبر از غافلگیر شدن دشمن می‌داد.
پس از گذشت حدودا هشت ساعت از آغاز حمله، دشمن نیز در چندین نقطه اقدام به پاتک کرد که همه آن ها توسط نیروهای اسلام، خنثی شد.
در این بین آتش دشمن در سمت چپ بیشتر جلب توجه می‌کرد. به همین خاطر فرمانده قرارگاه قدس، به تیپ 33 المهدی، دستور ورود به منطقه را داد تا دوشادوش تیپ 18 الغدیر قرار گرفته و آماده باشد.
تیپ 29 نبی اکرم(ص) نیز بر حسب طرح مانور، مرحله دوم این عمیلات را با هدف تصرف قله بلفت آغاز نمود و موفق شد در مدت زمان کوتاهی به هدف مورد نظر دست یابد. پس از طی شدن موفقیت‌آمیز هر دو مرحله این عملیات، آن هم در مدت زمان باورنکردنی، ادامه عملیات درحالی سپری شد که رزمندگان اسلام، برای دستیابی به دیگر مواضع دشمن، با همراهی نیروهای پشتیبانی، پیشروی کردند و تا پایان عملیات، ارتفاعات بلفت به طور کامل به تصرف نیروهای خودی در آمد.
دشمن که نمی‌توانست دست روی دست بگذارد، از زمان پایان عملیات نصر 7 تا تاریخ 23 مرداد ماه سال 1366، بیش از ده بار به این ارتفاعات هجوم آورد اما هربار با مقاومت رزمندگان روبرو می‌شد. به همین خاطر پاتک‌های دشمن در هم شکسته می‌شد و این ناکامی‌ها باعث تثبیت موقعیت ایرانی‌ها در منطقه تصرف شده می‌شد.

نتایج عملیات

– قرارگرفتن در دید و تیررس قرار گرفتن نیروهای دشمن
– انسداد معبر ضد انقلاب در غرب کشور
– آزادسازی 30 کیلومتر مربع از خاک ایران
– تصرف سلسله ارتفاعات مهم دوپازا، ارتفاعات بلفت، ارتفاع صخره‌ای و یال ارتفاع دوپازا
– کشته، اسیر و زخمی شدن بیش از 1200 تن از نیروهای عراقی
– دستیابی به میدانی گسترده برای ادامه عملیات

دستاوردهای عملیات نصر 7

– نابودی یک تیپ و 7 گردان عراق
– انهدام چهار فروند هلیکوپتر
– انهدام ده‌ها قبضه خمپاره‌انداز
– انهدام 10 دستگاه تانک و نفربر
– از بین رفتن 50 دستگاه خودرو و سلاح سبک و نیمه سنگین دشمن

فیلم و مستند