مشاغل و سمتها
شهید صنیعخانی از روز 12 بهمن ماه 1357 در کمیته استقبال از امام خمینی (ره) که واقع در بهشت زهرا تهران در بخش انتظامات آن جا حضور پیدا کرد و در یوم الله 19 الی 22 بهمن در تسخیر مراکز مهم و پادگانها نقش بهادار و حائز اهمیتی را ایفا کرد. سید محمد از موسسان کمیته انقلاب اسلامی در محله نازی آباد تهران بود، این کمیته نقش اساسی در آن منطقه داشت، چراکه به دلیل قرار گرفتن در یکی از مراکز توزیع مواد مخدر در محله «باغ آذری» در چهارچوب محدودهی جغرافیایی منطقه تحت پوشش آنها، مسئولیت مقابله با قاچاقچیان از طریق این کمیته انجام میشد.
سید محمد صنیعخانی همیشه دل به ارزشهای انقلاب و امام خمینی (ره) میسپرد و به همین سبب هم در بهار سال 58 به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ملحق شد. در همان دوره منطقه 13 و کمیته منطقه 13 به وضوح در هم آمیخته شد و هر دو با مدیریت واحد ساماندهی میشد و بعد از چندی کل مجموعه مبارزه با مواد مخدر به همراه افراد مشغول در واحد اطلاعات سپاه انتقال یافت. او از همان روزهای آغازین جنگ ایران و عراق با ایجاد بخشی به نام مرکز اعزام نیروی سپاه در محل لانه جاسوسی آمریکا، ماموریت اعزام رزمندگان را به مناطق عملیاتی به دست گرفت.
او پایهگذار و فرمانده حمل و نقل سپاه پاسداران بود. ایشان عنصری مهم و جدی در به وجود آمدن تحرک در یگانهای رزم و پشتیبانی و رفع کمبود وسایل نقیله سنگین اجرا کرد و به بهترین شکل این ماموریت را به انجام رساند.
از جمله سازندهترین کوششهای ایشان در مقام فرمانده ترابری سپاه در دفاع مقدس سال 64 و در عملیات والفجر 8 انجام شد که سید محمد توانست با تغییر امکانات و تجهیزات و منابع انسانی با رعایت اصل غافلگیری نقش بهسزایی در پیروزی این عملیات انجام دهد. یکی دیگر از ماموریتهای با اهیت ایشان انتقال 2000 دستگاه خودرو زرهی، تجهیزات و ماشین آلات راهسازی و نیروهای عمل کننده، در عملیات کربلای 5 تنها در یک شب آن هم با رعایت تمام ابعاد حفاظتی بود.
حمل و نقل سنگین سپاه با حضور سید محمد و دوستانش در کنار انجام ماموریتهای اصلی پشتیبانی عمومی سپاه برای جابجاییهای امکانات و تجهیزات و اشخاص در کل کشور و علل الخصوص یگانهای رزمی و پشیبانی و خدمات رزم در همهی عرصههای مختلفی که ترابری سنگین میتوانست نقشآفرینی کند با عشق و علاقه وارد میشد. ایفای نقش موثر در جابجایی اتاقهای باری حملونقل بین ایران و ترکیه، پس از بمباران و نقص شدید پلی به نام « قطور» که تنها راه مبادلاتی خطوط قطار ایران با اروپا بوده و هست نیز از باارزشترین کارهای او بود.
مسئول برگزاری مراسمات امام خمینی (ره)
دفاع مقدس که خاتمه یافت ، سید محمد با منصب یک فرمانده و مدیر مدبر توانست تا در هر پیشامد و رخدادی وارد عمل شود و آن را حل کند. وی به همراه همگروهیهایش فقط 3 یا 4 ساعت پس از آمدن زلزله منجیل و رودبار به این خطه راهی شدند و به مردم این منطقه امدادرسانی کردند. همچنین سید در جریان سیل استان سیستان و بلوچستان در ساخت سیل بند برای آن موقعیت جغرافیایی با انرژی و مشتاقانه شروع به کار کرد.
سید محمد بعد از اتمام جنگ تحمیلی نیز ترک سنگر نکرد و پس از درگذشت روحالله خمینی بیدرنگ وارد عمل شد و در مراسم مشایعت و به خاک سپردن ایشان، شب هفتم امام و روز چهلم و سالگرد امام و بعد از آن در تک تک سالگردهای امام (ره) نقشی اساسی داشت. همچنین آماده سازی فضای حرم امام خمینی برای شب هفتم و چهلم و سالگرد و ساخت حرم که مشخصا مسئولیت انتقال و ترابری و نصب قطعات فلزی را به دنبال داشت توسط سید محمد صنیعخانی و تیم ایشان انجام گرفت؛ به طوری که مرحوم حاج سید احمد خمینی فرزند روحالله خمینی (ره) در آخرین بدرود به سیدمحمد، در زمان خداحافظی میگوید: «من برای خودم دعا نمیکنم، دعا میکنم که شما به سلامت برگردی و برای این انقلاب و حرم مطهر حضرت امام (ره) خدمت کنی و من شفاعت تو را به امام (ره) میکنم.»
اعزام به لندن و شهادت
مسئولیت پایانی محمد صنیعخانی در جنگ تحمیلی «قائم مقام بنیاد تعاون سپاه» بود. اما سید به عنوان یک فرمانده میدانی و عملیاتی همچنان در حوزههای دفاع از کشور و اسلام شرکت میکرد و در «فاو» و مخصوصا در عملیات «والفجر 10» در «حلبچه» در موضع پخش گازهای شیمیایی قرار گرفت و سلامتیش زیان دید. بعد از اتمام جنگ تحمیلی تبعات و پیامدهای جراحات شیمیایی در پیکر وی با گذر زمان نمایان شد و در آغاز هم از دید بستگان سببی و نسبی و حتی خانواده پنهان نگه داشته شد. لاکن پس از ازدیاد این عوارض با مشورت پزشکان و استخاره از آیت الله سید علی خامنهای رهبر کنونی انقلاب به «لندن» فرستاده شد و پزشکان پس از بررسی وضع بیماری به او اعلام کردند که صدمههای وارد بر بدن وی به علت درگیری با بمبهای شیمیایی بوده است.
پزشکان ایشان را ویزیت کردند، اما فرآیند درمان بر روی صنیعخانی جواب نداد و بعد از مدتی در 14 شهریور ماه 1374 به شهادت و مرگ با عزت نائل آمد. کالبد مطهرش در پایتخت به شکل شکوهمندی توسط مردم همراهی شد. هزاران نفر از مردم تهران و همسنگرانش حضور داشتند و وی که از دلباختگان مکتب امام (ره) بود، در حرم مقتدا و هدایتکنندهاش آرمید و همانطور که خودش مدنظر داشت در جایی تدفین شد که محل زیارت زائران امام خمینی (ره) باشد. صنیعخانی در حین شهادت 42 ساله بود و دو ثمره به نامهای سید وحید و سید رضا و یک فرزند دیگر به اسم خدیجه السادات از ایشان به یادگار باقی مانده. برادر کوچک ایشان هم سید محمد حسن نام داشت که در سال 61 موقع عملیات «بیت المقدس» در «فاو» به شهادت رسید، محمد حسن در زمان شهادت ۱۷ سال داشت و در اثر برخورد گلوله به قلبش به شهادت رسید.
بخشی از وصیتنامه شهید محمد صنیع خانی
بسم الله الرحمن الرحيم
انا لله و انا اليه راجعون
وصيت نامه اينجانب سيد محمد صنيع خاني فرزند سيد موسي شماره شناسنامه 378 قم.
شهادت مي دهم به وحدانيت خداوند متعال و روز قيامت و چهارده معصومين.
با تاييد دكترها و دستور فرماندهي محترم و مسئولين عزيز پس از مشورت با خداوند متعال و استخاره حضرت آيت الله العظمي خامنه اي رهبر معظم انقلاب، مجبور به ترك ديار جهت ادامه درمان به لندن آمدم كه پس از تشخيص قرار شد به مداوا مشغول شوم.
دوست داشتم در كشور امام زمان (عج) و كشور خون و قيام انقلاب حضرت مهدي (عج) با خواست خداوند كه مقدر باشد دار فاني را وداع كنم، ولي مجدد تكليف شد كه درمان را شروع كنم.
در اين مدت كوتاه در لندن با وضعيتي كه ديدم از امت شهيد پرور انقلابي مي خواهم كه نظام را همراهي نمايند و قدر مملكت را بدانند.
انشا الله بزودي با لطف خداوند و زحمات دولت خدمتگذار با رهبري امام خامنه اي مشكلات بر طرف خواهد شد.