یادمان کشتی سوخته
جنگ تحمیلی در شهریور سال 1359 از سوی حزب بعث آغاز گشت و شهرهای جنوبی، غربی و جنوب غرب ایرانمان گرفتار چنگال ظالمانه این رژیم قرار گرفت. جنگی که ابتدا از خرمشهر آغاز شد و از آن پس دیگر شهرها را نیز درگیر کرد. طوریکه به بمباران تهران و دیگر شهرهای کشور انجامید؛
اما آنچه که هر شنوندهای را به شگفتی وامیدارد، کشتی سوخته در خارک است، جزیرهای که به دلیل دوریاش از مناطق جنگزده، انتظار میرفت که در آرامش و سکون و سکوت و حال و هوای ناب، به سر ببرد، اما اینگونه نبود. چرا که این جزیره هم تکهای از ایران است و شادی و غمش با تمام نقاط ایران، مشترک!
و اما یادمان کشتی سوخته…
نامش را کشتی سوخته نهادهاند؛ چراکه در زمان جنگ در نزدیکی اسکله آذرپاد، یک کشتی کرهای به طول 300 متر در حال بارگیری از این اسکله بود که با هجوم هواپیماهای میگ 25 عراقی به آتش کشیده شد و فریاد مدد طلبی با دود و خاکستر کشتی به آسمانها برخواست.
یکی از مسافران راهیان نور دریایی در خاطراتش از این سفر اینچنین حکایت میکند:
« امروز که در یک سفر دریایی ، آنهم در زمان صلح به این سفر دریائی آمدم چون به موج دریا عادت نداشتم کلی اذیت شدم ، چطور می توان در دریا جنگید؟
اینجا که جان پناهی نیست، نه سنگری، نه عارضه طبیعی یا غیر طبیعی که در پشت آن سنگر بگیری. اول باید بتوانی با موج دریا بجنگی و غلبه کنی و بعد با دشمن …
شاید به خاطر همین است که در روایات ما، شهید دریا اجر دو شهید را دارد.
پس از یک سفر دریایی به جزیره خارک رسیدیم، راوی نماد شهیدی که در گلزار شهدای گمنام جزیره بود را علمدار خلیج فارس، نادر مهدوی معرفی کرد که با دست خالی و فقط با قدرت ایمان به همراه همرزمانش در مقابل قدرت پوشالی آمریکا ایستاد و آنها را مغلوب دلاوری خود ساختند.
بقایای کشتی کرهای در غرب جزیره از آثار به جا مانده از دوران پر افتخار دفاع مقدس است که در حین بارگیری نفت مورد اصابت موشک قرار گرفته و طعمه حریق شده بود. ولی به همت جهادگران اقتصادی و حافظان آب و خاک این مرز و بوم، صادرات نفت حتی یک روز هم قطع نشد .»
گفته میشود که طی جنگ هشت سالۀ ایران و عراق که معادل 2هزار و هشتصد و اندی روز، به طول انجامید، 2840 بار وضعیت خطر و حالت آمادهباش در جزیره خارک اعلام گشت. چراکه این جزیره مهمترین پایانۀ صادرات نفت کشورمان است و به عنوان پایگاه استراتژیک صدور نفت ایران، قریببر 90 درصد نفت صادراتی ایران از این جزیره تأمین میشود. همین مهم سبب میشد که عراق با انگیزۀ بیشتری آنجا را به باران بمب ببندد تا در صادرات نفت کشور اختلال ایجاد شود.