گلزار شهدای تهران را کمی بشناسیم

گلزار شهدای تهران را کمی بشناسیم
بسم رب الشهدا و الصدیقین
با گلف (پایگاه منتظران شهادت) همراه شوید تا در کنار یکدیگر، رهسپار بزرگترین آرامستانِ سربازان جنگ در دنیا، با 30 هزار شهید باشیم..
آرامستانی که به بزرگترین گلزار شهدای جهان تبدیل شده و هزاران شهید با چهرههای آشنا و ماندگار را در درون خود، جای داده است. گلزار شهدای تهران که حال به یک مکان فرهنگی جامع نیز شباهت دارد، و روایتگر داستان و شهدایی است که در موقعیتهای گوناگون از دیر باز تا کنون نقشآفرینی کردند و در آخر، شجاعت و فداکاری را تا ابد برای آیندگان به یادگار گذاشتند، زیر نظر بنیاد شهید و امور ایثارگران، به فعالیتهای عمرانی و فرهنگی بسیاری میپردازد.
اگر بخواهیم کمی بیشتر در خصوص این مکان آرام و صمیمی بدانیم، باید به سالها قبل رجوع کنیم. سال 1357، که برای اولین بار شهدای مجاهد انقلاب اسلامی در این مکان آرام گرفتند و پس از آن، شهدای ترور سال 1358.
اما این تازه آغازی بود برای قطعه 24 به بعد… و سپردن بیش از 24 هزار شهید دوران دفاع مقدس، در آغوش سرد خاک.
آنهایی که با فدا کردن جانشان، به الگویی با ارزش تبدیل شدند تا نسلهای بعدی را نیز با خود همراه کرده و پدیدهای به نام شهدای مدافع حرم، شهدای مدافع سلامت و شهدای آتش نشان و .. را خلق کنند. از این رو، افتخار میزبانی از این شهدا در برهههای مختلف نیز، نسیب گلزار شهدای تهران گشت.
طبق سخنان علیرضا اکبری رئیس اداره امور گلزار شهدای تهران و مسئول خانه شهید، برای این شهدا 10 قطعه در نظر گرفته شده است و از میان این 30 هزار شهید، 4 هزار شهید در دستۀ شهدای گمنام، بیش از 24 هزار شهید در دستۀ دفاع مقدس و بیش از 200 تن از آنان نیز در قطعه شهدای مدافعین حرم قرار دارند؛ نا گفته نماند، 250 تن از این شهدا نیز، در قطعات متفرقه، به خاک سپرده شدند. علاوهبر آن، 7 قطعه نیز به والدین شهدا با نام قطعه ایثارگران و صالحین اختصاص داده شده است.
فعالیتهای گلزار شهدا
فعالیتهای گلزار شهدای تهران، به دو دستۀ فرهنگی و عمرانی تقسیم میشود؛ که بخش عمرانی گلزار، مسئولیت حفظ و پاسداری از سنگ مزار شهدا، ویترین مزار شهدا و .. را به عهده دارد و به طور رایگان به این امر میپردازد.
با وجود خانۀ شهید، خانوادۀ شهدا میتوانند به آنجا مراجعه کرده و اگر مزار شهیدشان دچار مشکلاتی شده است، مطرح کرده و خدماتی مانند شیشه، قفل برای ویترین مزار، رنگ آمیزی قبور شهدا و .. را با همراهی خادمین گلزار شهدا دریافت کنند.
همینطور افراد گردان حضرت رسول (ص) نیز، در مبحث ترمیم مزار و از بین بردن موانع، جرم یا غیره، به خانواده شهدا کمک میکنند.
فعالیتهایی نظیر
- تدفین
- قطعه یابی
- فراهم آوردن مقدمات کفن و دفن شهدا و جانبازان 70 درصد در قطعات شهدا
- تدفین خانواده شهدا و جانبازان زیر 70 درصد در قطعه صالحین و .. نیز با همکاری خانه شهدا و سازمان بهشت زهرا(س) صورت میگیرد.
طبق آمار به دست آمده، سالانه 1000 نفر از خانوادۀ شهدا و ایثارگران به رحمت خدا میروند و این فرایند تدفین، برای آنها انجام میشود.
فعالیتهای دیگری نیز مانند فراهم کردن روشنایی مناسب، زیبایی سازی معابر، سنگ فرش کردن مسیر، ایجاد فضای سبز و .. نیز از جمله اقدامات عمرانی بوده که صورت گرفته است.
یادمانهای ایجاد شده در گلزار شهدا
در طی دوران فعالیتهای عمرانی در گلزار شهدای تهران، نمادهای متفاوتی همانند: یادمان شهدای 72 تن، یادمان شهدای حج، یادمان شهدای منا، میدان 30 هزار شهید، یادمان شهدای لشکر 27 محمد رسولالله (ص)، یادمان شهدای لشکر 10 سیدالشهدا و …در این مکان احداث گشته است.
بخش فرهنگی
از جمله فعالیتهایی که در گلزار شهدا صورت میگیرد، فعالیت فرهنگی است. در خصوص بعد فرهنگی، فضاهای مختلفی تحت نظر بنیاد شهید تعبیه گشته است که میتوان از بین آنها مواردی نظیر: خانۀ شهید، موزۀ آثار شهدا، سالن اجتماعات آمفی تئاتر و .. را نام برد.
علاوهبر آن در بخش فرهنگی مواردی همانند:
– مشارکت در توزیع نذورات خانوادۀ شهدا و ایثارگران توسط ده ایستگاه صلواتی
– برگزاری مراسمات مذهبی گوناگون
– ایجاد صفحهای با نام هم عهدی با شهدا در سایت گلزار شهدا (که از قابلیتهای بسیار نظیر رسیدگی به مزار شهدا و .. برخوردار است)
– شرکت دادن جوانان پویا و گروههای جهادی در فعالیتهای مختلف فرهنگی گلزار شهدا
– اعزام گروههای تجدید میثاق با شهدا و روایتگری در گلزار
– ایجاد غرفههای فرهنگی ایثار و شهادت در مناسبتهای مختلف
صورت گرفته است.
همکاری گلزار شهدا با نهادهای مختلف
گلزار شهدا با نهادهایی همچون سپاه، بسیج، وزراتخانههای مختلف، نیروی انتظامی، جهاد سازندگی و .. در ضیافتها و برنامههای مهم فرهنگی مشارکت میکند و سالنهایی با ظرفیت 1000 صندلی، سالن کنفرانس، سالن نمایش فیلم (110 نفره)، تامین صندلی و امکان برگزاری مراسم در فضای باز، تامین برق، بنر و سیستم صوتی برای ارگانها، مستقر نمودن تیمهای پزشکی در مرکز فوریتهای پزشکی و … فراهم آورده است.
برگزاری مراسمات مذهبی و ملی نیز، از دیگر مواردی است که در گلزار شهدا برگزار میشود. مانند:
– عطر افشانی و گلباران مزار شهدا در دهه فجر، که به نام میهمانی لالهها معروف است.
– گرامیداشت روز بزرگداشت شهید در 22 اسفندماه (سالگرد شهدای شاخص مانند شهید صیاد شیرازی، شهید سید مرتضی آوینی، شهید ابراهیم هادی، شهید اسکندر پور، شهید شاهآبادی، و …)
– گرامیداشت سالروز فتح خرمشهر، در خردادماه
– برگزاری مراسمات مختلف در شبهای ماه مبارک رمضان به همراه سفرههای احسان و افطاری
– برگزاری طرح 30 هزار ختم قرآن و محافل قرآنی به نیابت از 30 هزار شهید گلزار شهدا
– برگزاری مراسم ویژۀ تحویل سال نو با حضور خانواده شهدا
– برگزاری مراسمات دعای عرفه
– برگزاری بیش از 45 جلسه دعای ندبه در سال، با حضور مردم
– تعویض پرچم در مزار شهدا (درهفتۀ دفاع مقدس و دهه فجر)
– ایجاد موزه عبرت، کنار موزه شهدا برای معرفی ویژه شهدای انقلاب اسلامی و..
علاوه بر آن، برگزاری مراسم عزاداری در دهۀ اول محرم در قطعه سرداران بی پلاک، با حضور مداح مطرح کشور علی پور کاوه، استقبال بسیاری از جوانان را با خود به همراه داشته، که منجر به ادامه پیدا کردن این برنامه تا به الان گشته است.
حضور در گلزار شهدا و آشنایی با شهدای انقلاب، دفاع مقدس، مدافعین حرم و … به قدری حائز اهمیت است که آیتالله خامنهای رهبر بزرگوار اسلام، هرسال به طور رسمی در گلزار شهدا حاضر شده و سخنان ایشان نیز، نشانگر اهمیت به وضعیت گلزار شهداست.
انتهای پیام/