سالروز عملیات خیبر
سالروز عملیات خیبر، از سوم تا بیست و دوم اسفند
عملیات خیبر از گستردهترین عملیاتهای ایران در هنگام جنگ ایران و عراق بود که در ۳ اسفند ماه ۱۳۶۲ با تهاجم نظامی نیروهای مسلح ایران آغاز گشت و پس از ۲۰ روز نبرد تنگاتنگ، در بیست و دوم همان ماه با اشغال جزیره مجنون توسط رزمندگان ایرانی سرانجام یافت. اینک گلف به مناسبت سالروز این عملیات به اختصار به رشادتها و قهرمانیهای سربازان اسلام میپردازد.
عملیات خیبر که با آن را با نام نبرد در نیزارها نیز میشناسیم، نخستین عملیات آبی _ خاکی مدافعان کشورمان بود که با رمز مبارک «یا رسولالله(ص)» در سوم اسفند ماه 1362 به اجرا درآمد. نیروهای عامل این عملیات متشکل از 6 لشکر از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و 6 لشکر از ارتش جمهوری اسلامی ایران بودند که با هماهنگی و مهارت بالا موفق شدند نتایج چشمگیری از این پیشروی بهدست بیاورند.
هرچند که این عملیات، پایانی مفتخرانه به همراه داشت اما خسارت و تلفات سنگینی بر نیروهای ایرانی وارد آورد و دو تن از فرماندهان سپاه پاسداران به نامهای محمد ابراهیم همت (فرمانده لشکر 27 محمدرسول الله) و حمید باکری (جانشین فرمانده لشکر 31 عاشورا) در جزایر مجنون به شهادت رسیدند.
با وجود تلفات بالای انسانی در عملیات خیبر، نیروهای خودی توانستند دشمن را از جزیرهٔ مجنون بیرون برانند و خود بر این جزایر مسلط شوند.
اگر علاقهمند هستید بیشتر از عملیات خیبر بدانید بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
اهميت استراتژيكى منطقه عملياتى خيبر
در جنوب جبهه، در بخشى كه نيروهاى عراق از تمركز چشمگيرى در تمامى طول سرحدات بين المللى برخوردار بودند، ايرانيان دست به يک نفوذ استراتژيک بسيار مهم زدند. به اين ترتيب تراكم عظيمى از قطعات آتشبار توپ، موشکانداز كاتيوشا و هزاران خودروى زرهى در پشت خندقهايى كه به وسيله تلهاى ساخته شده از شن، كانالهاى مصنوعى، سيمهاى خاردار و … تقريباً در تمامى طول مرز متمركز گرديد. مجموعه عملياتى كه در اين ناحيه انجام گرفت، با وجودى كه جزئى از حمله والفجر 6 بود، به عمليات خيبر معروف شد. بدين سان، با تمايز آنها از ساير عمليات، ايران از بيش بر اهميت آنان صحه كَذاشت.
اين عمليات نفوذى در مردابهاى هورالهويزه صورت پذيرفت. سربازان ايرانى موفق شدند كه دو جزيره مجنون واقع در قلب مردابها را تقريباً به طور كامل در اختيار بگيرند و ضربه كارى به قشون بعثى وارد آورند. از آن پس، رزمندگان اطمينان خاطر يافتند كه قادر به قطع جاده بصره – بغداد در جنوب جبهه، منزوى ساختن لشكر سوم ارتش عراق در جنوب و لشكر چهارم در شمال مىباشند و اهميت استراتژيكى جزاير مجنون نيز از همين امر سرچشمه مىگيرد.
از سوى ديگر اهميت اقتصادى اين جزاير نيز بسيار است. بدين ترتيب كه خاک آن بسيار غنى و نفت خيز مىباشد حدود 50 حلقه جاه و منابع نفتى كه موجودى آنها به ٨ ميليارد بشكه يعنى يک ششم ذخاير نفتى عراق، تخمين زده مىشود. در اين عمليات، عراقىها نيز به نوبه خود به منظور به دست آوردن مجدد جزاير مجنون، به ضدحمله هايى اقدام ورزيدند؛ ليكن على رغم استفاده گسترده از گازهاى شيميايى، هيج گونه موفقيتى حاصل نكردند.
با وجود اين، داوطلبان ايرانى براى دفاع از خود جز وسايل سبك در اختيار نداشتند. پل شناور يک طرفهاى كه ١٣ كيلومتر طول داشت و كليه عناصرى كه در ساخت آن به كار گرفته شد، از همان ابتداى جنگ به سرعت گردآورى شده بود، اجازه عبور تانکها و خودروهاى سنگين را نمىداد. علىرغم وجود اين نقيصه مهم، صدام حسین شخصاً از تصرف مجدد جزاير مجنون چشمپوشى كرد و بدين سان ضعف وناتوانى سلاح هاى مجهز و پيچيده خود را در مقابل عزم راسخ رقيب نمايان ساخت.