ماجرای شهادت حسین فهمیده؛ افسانه یا حقیقت؟!
به راستی چه اتفاقی رخ میدهد که در زمان جنگ، رهبر یک اجتماع 49 میلیون نفری؛ که در اصطلاح مریدان زیادی دارد، خود، رهبرش را یک طفل 13 ساله میخواند و چنین بیانیهای را بر زبان جاری میکند:
«رهبر ما آن طفل سیزدهسالهای است که با قلب کوچک خود که ارزشش از صدها زبان و قلم بزرگتر است، با نارنجک، خود را زیر تانک دشمن انداخت و آن را منهدم نمود و خود نیز شربت شهادت نوشید.»
در این گزارش «گلف» به بررسی حقایق موجود از راویان شهادت «حسین فهمیده» میپردازد؛ شخصیتی که به تعبیر سخنان رهبری؛ افسانهای حقیقی را رقم زده!
حضور یک کودک سرباز در جبهه به بهای تهمت دزدی!
محمد حسین فهمیده حاصل ازدواج محمد تقی فهمیده و فاطمه کریمی در 16 اردیبهشت سال 46 در محلهی پامنار شهر قم به دنیا آمد و در محیطی مذهبی و خانوادهای معتقد ایام کودکی و نوجوانیش را سپری کرد. وی ابتدا در قم سکونت داشت اما بعدها بنا به تصمیم خانواده به کرج مهاجرت کرد.
«فرشته فهمیده»، خواهر ایشان دربارهی ارادت این خانواده و بیان خط فکری آنان گفته است: «برادرم اردیبهشت ماه سال ۱۳۴۶ و همزمان با ماه محرم به دنیا آمد و پدرم به دلیل ارادتی که به امام حسین(ع) داشت، تصمیم گرفت نام پسرش را حسین انتخاب کند تا ادامه دهنده راه شهدای کربلا باشد.» این در حالی است که قبلا میخواستند نام او را مسعود بگذارند.
ایشان در سال 52 در دبستان «روحانی» شهر قم تحصیل کرد و مقطع بعدی را در مدرسهی راهنمایی «حافظ» در زادگاهش حضور داشت؛ آخرین مدرسهای که او در آن به ادامهی تحصیل پرداخت مدرسهی «خیابانی» شهر کرج بود.
بر اساس گزارش رسمی از جمهوری اسلامی ایشان در حین یک عملیات انتحاری علیه تانک های عراقی به شهادت رسید؛ در حالی که ۵ تانک عراقی به سمت نیروهای ایران هجوم آورده و خواهان محاصره آنها بودند. او شماری نارنجک به کمر خود بسته بود به زیر یک تانک میپرد. پس از انفجار آن تانک، عراقیها تصور میکنند که منطقه مین گذاری شده و به همین جهت مابقی تانکها از اطراف به عقب بازمیگردند.
محمد تقی فهمیده، دربارهی چگونگی به جبه رفتن فرزندش میگوید: «حسین شناسنامه خودش را دستکاری کرد، حتی عکس روی آن را چسبانده بود و با دوستش محمدرضا شمس که برادرهای او پاسدار بودند برنامه ریزی کرده بودند که به جبهه بروند. اول جنگ بود، ما تلویزیون نداشتیم، اما می گفتند که شب ها توی تلویزیون حسین را نشان می دهند که به رزمنده ها کمک می کند و بهش میگن حسین ریزه!»
همچنین مادر ایشان میافزاید:«حسین قبلا هم سابقه این کار را داشت، اول تابستان به بهانه عروسی خواهر دوستش رفته بود پاوه. آنجا پاسدارها حسین را دیده بودند و گفته بودند بچه جان تو اینجا چه کار می کنی؟ و او را آوردند منزل و تحویل دادند و گفتند که باید همراهشان به کمیته بروم. وقتی که رفتم آنجا، حسین به پاسدارها می گفت: مادر من سواد نداره. پاسدارها می گفتند خودت امضاء بده که دیگر به جبهه نروی
اما حسین گفت: من امضای دروغ نمی دهم، هر موقع که رهبر اعلام کند بسیج شوید، من هر کجای دنیا باشم بسیج می شوم، چه سنم کم باشد چه زیاد! من به شما امضا نمیدهم که به جبهه نروم!
من به حسین گفتم: ببین حسین داری چه کاری می کنی، توکه رفتی جبهه و پاسدارها تو را بر گرداندند، همسایه ها فکر کردند که تو دزدی کرده بودی که پاسدارها تو را با خودشان آورده بودند. اما حسینم گفت: ننه چه کار به حرف مردم داری؟ خدا باید بدونه که من کجا رفتم.»
خبر شهادت حسین فهمیده چطور پخش شد؟
به نقل از مادر شهید حسین فهمیده:« یک شب که توی خانه پسر برادرم میهمان بودیم، موقع شام رادیو را که روشن کردیم وقت پخش اخبار ساعت 9 شب بود که مجری اعلام کرد: نوجوان 13 ساله ای برای از بین بردن دشمنان، خودش را زیر تانک دشمن انداخت. آن لحظه قاشق از دستم افتاد، گفتم: نکنه این پسر13 ساله، حسین من باشه، هیچ بچه ای دل و جرات نداره که از این کارها بکند. اما پدرش برای دلداری من می گفت: اون بچه خرمشهر بوده، نه بچه ما. پسرم داود می گفت: مامان هر طوری شده فردا حسین را برایتان پیدا می کنم. این طوری که نمی شه، شما هر کسی که شهید شده میگویید حسین است!»
افشاگری در صدا و سیما؛ از زبان برادر حسین فهمیده
روز 8 آبان 1042 در فاصلهی کمتر از یک روز، دو ادعای متفاوت دربارهی شهید فهمیده از تلوزیون ایران نقل شد؛ ابتدا برادر شهید حسین فهمیده به مناسبت روز نوجوان و سالروز ایشان بر روی آنتن صدا و سیما گفته بود وی وصیتنامهای نداشته اما روز بعد رئیس سازمان بسیج دانش آموزی در یک برنامه ی تلویزیونی از وصیتنامه ی شهید فهمیده صحبت کرد!
چرا درس «حسین فهمیده» از کتابهای دبستان حذف شد؟
این روایت تا چندین سال به عنوان یک درس کتاب هدیههای آسمانی پایهی ششم دبستان در مدارس ایران تدریس میشد اما اکنون چند صباحی است که بنا به درخواست عدهای از مسئولین مربوطه از کتابها برچیده شده است. به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حذف نام شهید فهمیده مایه تعجب بسیاری از افراد و صاحبنظران تعلیم و تربیت شد؛ در این درس به بازدید دانشآموزان از مناطق عملیاتی جنوب در قالب اردوهای راهیان نور اشاره شده است و نام شهیدان همت، زین الدین، بهنام محمدی، علی صیاد شیرازی، حسن باقری، مهدی باکری، ابراهیم همت و مصطفی چمران دیده میشود اما خبری از نام حسین فهمیده نیست!
«بهرام حمدیان»، رییس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی کشور در توضیح حذف درس شهید فهمیده از کتاب درسی پایه ششم اظهار کرد: «برخی دوستان ما در بیرون عجول هستند و دقت نمیکنند؛ برنامهریزی درسی را مطابق با سیاستگذاریهای تعلیم و تربیت انجام میدهیم. در سالهای گذشته در پایه ششم درسی تحت عنوان رهبران کوچک در کتاب تعلیمات دینی داشتیم چون میخواستیم بحث ایثار و شهادت را در کتاب تعلیمات دینی دنبال داریم، به این نتیجه رسیدیم که این عنوان مناسب نیست!»
علی ای حال؛ تاریخ هر کشوری پرورشدهندهی اسطورههای متعدد حقیقی یا خیالی است که فکر کردن به آنها روحیهی ناسیونالیسم یا ملیگرایی را در هر کسی روشن میسازد. بعید نیست که اشخاص با الهام گرفتن از این دست وقایع، خود را موظف به انجام کارهایی بدانند که در شرایط عادی از آن صرف نظر میکردند. خواه این اسطوره، یک شخصیت داستانی مانند «آرش کمانگیر» باشد، خواه یک اسطورهی حقیقی مانند «حسین فهمیده»؛ به هر حال حضورشان امیدبخشِ یک ملت است.
8 آبان 1403؛ همزمان با سالروز شهادت نوجوان 13 ساله؛ شهید محمد حسین فهمیده
انتهای پیام/
منابع:
1-وب سایت رسمی آیتالله خامنهای
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=34761
2-مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی