پس از گذشت پنجاه و دو سال از کودتای 28 مرداد 1332 اسناد جدیدی درباره این واقعه منتشر می شود. این اسناد در داخل و خارج کشور مورد مداقه اهل فن قرار گرفته و نظرات جدید و بعضاً متفاوتی درباره ماهیت و چیستی کودتای 28 مرداد، علل و عوامل و پیامدهای آن طرح می شود. براساس همین نظرات جدید است که داده های تاریخی، گاهی دچار تغییر و تحول می شوند.
کتاب حاضر متن پیاده شده سخنرانی ها و پاسخ به سؤالات شرکت کنندگان در نشست تخصصی کودتای 28 مرداد با عنوان «نقش مطبوعات در بسترسازی کودتای 28 مرداد 1332» به همراه ویژه نامه ای است که به همین مناسب آماده شده است.
این نشست با هدف بررسی مجدد وقایع دوران کودتا به همت «مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی» و با همکاری «فرهنگسرای انقلاب» در 26/5/1383 در موزه امام علی (ع) تهران برگزار شد. سخنرانان و عنوان مطالب یاد شده به ترتیب ارائه آنها عبارتند از:
مهندسی سید حسن شهرستانی؛ رئیس سازمان اسناد ملی ایران / «مطبوعات در دوران کودتا»
حجت الاسلام و المسلمین روح اله حسینیان؛ رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی / نقش مطبوعات طرفدار دولت در بسترسازی کودتا»
حسین شاه حسینی؛ عضو جبهه ملی و از فعالان دهه 20 شمسی به بعد / «مشاهداتی از دوران کودتا»
عبداله شهبازی؛ مورخ / «جنگ سرد فرهنگی، پروژه بدامن و کودتای 28 مرداد 1332 در ایران»
مجتبی سلطانی؛ نویسنده و پژوهشگر تاریخ معاصر / «ابهامات و نکاتی درباره نقش مطبوعات در نهضت ملی و کودتا»
پس از مکتوب شدن سخنرانی ها، روان سازی اندکی در متن صورت گرفت تا شیوه گفتاری جملات حفظ شود و تها به رفع نواقص و اشتباهات احتمالی بسته شد. ضمناً سخنرانان نیز متن اصلاح شده را مجدداً بازبینی کرده اند.
شایان ذکر است دکتر احمد خلیلی، استاد جامعه شناسی دانشگاه سوربن و نوه دختری آیت اله سید ابوالقاسم کاشانی در نشست حضور داشت و هنگام پرسش و پاسخ مطلب کوتاهی بیان نمود که عیناً آمده است.
این کتاب در دو بخش تنظیم شده است. بخش اول شامل مباحث مطرح شده در نشست تخصصی است؛ و بخش دوم به ویژه نامه ای که به همین مناسبت تدوین شده، اختصاص یافته است.