کتاب «سرود آزادی» حاوی خاطرات یازده تن از آزادگان نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران از دوران اسارت در اسارتگاه های رژیم بعث عراق است که با تلاس دایره تدوین تاریخ جنگ معاونت عملیات نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران تهیه و تدوین گردیده است.
براساس آنچه در پیشگفتار کتاب آمده در طول سال های دفاع مقدس و پس از آن اقدامات فراوانی توسط نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران برای ثبت و انتشار فرهنگ جبهه و جنگ صورت پذیرفته است.
منجمله در سال ۱۳۷۳ با تشکیل واحد ثبت خاطرات جنگ در دفتر تحقیقات و پژوهش نیروی زمینی ارتش نسبت به جمع آوری خاطرات مربوط به هشت سال دفاع مقدس اقدام گردید.
از اواخر سال ۱۳۷۹ با تشکیل دایره تدوین تاریخ جنگ در معاونت عملیات نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، اهتمام و توجه بیشتری به این مسئله به عمل آمده است.
یکی از اقدامات در دست انجام این دایره، طرح چاپ مجموعه کتاب هایی تحت عنوان «نبردهای ماندگار» است که تاکنون ۱۰ جلد آن آماده چاپ گردیده است.
«سرود آزادی» عنوان جلد هشتم این مجموعه می باشد که شامل خاطرات تعدادی از آزادگان سرافراز نیروی زمینی از دوران اسارت است.
در کتاب حاضر خاطرات مختلف به صورت مختصر و کوتاه بیان شده که فهرست عناوین خاطرات بدین شرح است:
کلاس درس، حقوق اسارت، ثبت اسارت، میهمان، آقای صدام، حمام با آب گرم، اعتصاب، فریاد در اسارت، در پرده خون، آرزوی دیدار، عاشورایی دیگر، بهداشت در اسارت، آرزوی دیدار، پاداش مردانگی، مخزن، حق و باطل، نسیم آزادی، سعدی بغدادی، سایه اسارت، با چشم دل، آغاز اسارت، شوق وصال، بگذرد، در سوگ امام
در خاطرات این آزدگان موضوعات و وقایع مختلفی بیان گردیده که برای نمونه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نحوه اسارت، ضرب و شتم و شکنجه اسرا، چگونگی تهیه گچ و کاغذ برای کلاس های آموزشی، ابتکار اسرا برای تهیه آب گرم، وضعیت اردوگاه ها، تشکیل گروه مخفی فریاد و اقدامات آن گروه، رفتار نگهبانان عراقی، برخورد اسرا با اسرای جاسوس و خودفروخته، برگزاری جشن پیروی انقلاب در اسارت، تونل وحشت، نحوه رسیدگی به اسرای مجروح و بیمار، شهادت اسرا و…
در پایان خاطرات ۶ قطعه شعر از سروان آزاده شعاع الدین فلاح دوست که در زندان الرشیدن بغداد و اردوگاه ۱۹ سروده شده درج شده است.