نویسنده برای نگارش این کتاب با دوستان، دانشجویان، همرزمان، سربازان و خانواده شهید سرلشکر پژوهنده انجام داده و نیز از راه توزیع پرسشنامه و تحقیقات میدانی به گردآوری اطلاعات پرداخته است.
کتاب با فرازهایی از وصیتنامه شهید سرلشکر مصطفی پژوهنده آغاز میشود. بخشی که شهید به یکی از خوابهای خود اشاره میکند: «شبها خواب میبینم که تمام وسایل خود را جمع میکنم و به زیارت حج میروم و شما دوستان و همرزمان مواظب منطقه هستید…»
سپس در بخش «در یک نگاه» شهید سرلشکر مصطفی پژوهنده، متولد 1337 در خرم آباد و دارنده لیسانس علوم دفاعی معرفی میشود که فتح ارتفاعات استراتژیک شیاکو، چرمیان و تپههای گچی در نبردها از خدمات برجسته او محسوب میشود.
سرلشکر پژوهنده که به «خط شکن ذوالفقار» مشهور بود، در عملیاتهایی از دفاع مقدس مانند ثامنالائمه(ع)، مطلعالفجر، فتحالمبین، بیتالمقدس، کربلای چهار و پنج به عنوان فرمانده دسته، فرمانده گروهان رزمی، فرمانده گروهان دانشجویی دانشگاه افسری امام علی(ع) و فرمانده گردان 183 تکاور لشکر 58 حضور داشت.
صادقنیا، سرگذشت مصطفی پژوهنده را از زاویه دید دانای کل و در هشت فصل روایت کرده است. وی به ایبنا گفت: کتاب «هفت» را در قالب رمان به نگارش درآوردهام و به این دلیل که راویان متعددی زندگی شهید را روایت کردهاند که هر یک فقط تا بخشی از داستان مخاطب را همراهی میکنند ترجیح دادم که از زاویه دید دانای کل این داستان روایت شود.