یادمان والفجر 8
اروند رود از رودخانه های دجله و فرات ترکیه سرچشمه می گیرد و از رودخانه های کارون، کرخه، زاب بزرگ و زاب کوچک ، دیاله، بکور، سیروان و الوند که همگی از ایران سرچشمه می گیرند، تامین می شود. عرض اروندرود بین 500 تا 1000 متر و عمق آن از 9 تا 15 متر هنگام جزر و مد در نوسان است. اروند را به خاطر جزر و مد و جریان آرام بر سطح و جریان سریع و متلاطم در عمقش رودخانه وحشی نیز مینامند.
بصره، خرمشهر، آبادان، خسروآباد و فاو بندرهای مهم اروندرود هستندکه نقش مهمی در تجارت و بازرگانی منطقه دارند. یکی از اهداف رژیم بعثی عراق در حمله سراسری به ایران، حاکمیت مطلق بر اروندرود و انتقال مرزهایش به ساحلشرقی این رودخانه بود.
با شروع جنگتحميلي اروندرود به سبب عريض بودن و مشكلات ناشي از جزر و مد که باعث محدودیت در اجرای عملیات ها می شد، مورد توجه نيروهاي نظامي دو كشور ايران وعراق قرار نگرفت و فقط دو كشور تأسيسات نظامي و غيرنظامي ساحل اروندرود را با آتش توپخانهاي آسيب و خسارات ميرساندند.
آبان ماه، ارتش عراق در حالیکه از ساحل جنوبی این رودخانه، آبادان را زیر آتش گرفته بود، از سمت شمال این شهر پیشروی کرد و درنهم آبان 1359 با عبور از بهمنشیر به نزدیکی اروندرود رسید. درپی عمليات والفجر8 و به دنبال موفقیت رزمندگان در عبور از اروندرود، براي بهبود تردد و افزايش توانايي انتقال رزمندگان به آن سوي اروند، پلسازي بر روي رودخانه مورد توجه و تأكيد قرارگرفت.
اروند کنار در بهمن 1364 محل تدارک رزمندگانی بود که برای عملیات والفجر8 آماده می شدند. عملیات بزرگ والفجر 8 با رمز «یا فاطمه الزهرا(س)» در جبهه جنوب در منطقه فاو و در وسعت 800 کیلومتر مربع از 20 بهمنماه 1364 آغاز شد و به عنوان برجستهترین و پیچیدهترین عملیات جنگی جمهوری اسلامی ایران، سرانجام پس از 75 شبانهروز درگیری، که در طول جنگ بیسابقه بوده، با پیروزی کامل رزمندگان اسلام پایان یافت.
به پاس رشادت ها و ایستادگی های رزمندگان اسلام در منطقه اروند، شانزدهم فرودین 1380 پیکر هشت قواص شهید گمنام در یادمان شهدای والفجر 8 به خاک سپرده شد تا این یادمان تا همیشه میعادگاه و یادآور خاطرات قواصان جان بر کف باشد.
یادمان والفجر8؛ میعادگاه غواصان جان بر کف
محتوای تب 8
محتوای تب 9
محتوای تب 10
محتوای تب 11