در طی سالهای دفاع مقدس عملیاتهای گوناگونی طراحی گردید و به دست تواتمند رزمندگان اسلام به اجرا درآمد. پس از پیروزی عملیات والفجر 8, ارتش بعثی عراق عملیات علیه خطوط دفاعی خودی را با نام دفاع متحرک آغاز کرد. این عملیات در 10 اردیبهشت 1365 با دو لشکر مکانیزه و زرهی با هدف تصرف منطقه عملیاتی فکه, به خطوط پدافندی هجوم آورد و در مرحله نخست توانست تا عمق 11 کیلومتری پیشروی کند. همان زمان قرارگاه کربلا ماموریت مقابله با دشمن را به تیپ 10 سیدالشهدا(ع) واگذار کرد.
تیپ 10 سیدالشهدا(ع)در غروب روز 12 اردیبهشت سال 1365, شِش گردان خود شامل گردانهای قمر بنیهاشم, حضرت زینب(س), حضرت علیاصغر (ع), حضرت قاسم(ع), حضرت علیاکبر(ع) و زهیر را وارد این عملیات کرد که این گردانها از میان تپه های رملی در منطقه عمومی فکه شروع به پیشروی کردند.
عملیات با رمز یا سید الشهدا(ع) آغاز شد.بعضی از گردانها بدون رویارویی با دشمن تا خاکریزهای قبل از عملیات پیش رفتند و باقی گردانها درگیر شدند. و دشت فکه شاهد بوده و هست که چگونه مقاومت یاران تیپ سیدالشهدا(ع) اجازه نداد نیروهای بعثی به سمت خطوط ما پیشروی کنند در یکی از محورها, وقتی نیروهای تخریبچی در حال خنثی کردن مینها بودند, و دشمن با تمامی سلاحهای خود آنها را مورد هدف قرار داد. در آن شب انشانهای وارستهای به ملکوت اعلی پیوستند.
شهید حسین اسکندرلو فرمانده گردان حضرت علیاصغر(ع) که محوری ترین فعالیت های این عملیات به او واگذار شده بود زمانی که موقعیت گردان را در خطر دید, تصمیم گرفت عاشورایی بجنگد. او با رشادت های خود موفق شد به خاکریز دشمن برسد و خود نیز به فیض شهادت نائل شد.در این تک شبانه حدود 150 نفر به شهادت رسیدند تا توانستندپیشروی دشمن را متوقف سازند و آنان را عقب برانند و به پیروزی برسند.
یادمان سیدالشهدا (ع) که به یادمان شهید حسین اسکندرلو نیز مشهور است در محل رشادت رزمندگان این تیپ که اکنون لشکر10 سیدالشهدا (ع) نامیده میشود واقع شده تا یادآور حماسه یاران خمینی میباشد.