داستان فیلم “آباجان” در دهه شصت میلادی رخ میدهد. آباجان، زن جا افتاده ای است که در سال های جنگ ایران و عراق در شهر زنجان زندگی می کند. پسرش خلیل در جبهه مفقود الاثر شده اما او امیدوار است که خلیل بازگردد.
این فیلم به کارگردانی و تهیه کنندگی هاتف علیمردانی محصول سال 1395 است. از بازیگران معروف این اثر میتوان از فاطمه معتمدآریا، سعید آقاخانی، حمیدرضا آذرنگ، شبنم مقدمی، فریبا متخصص و.. نام برد.
این فیلم سینمایی در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر برنده لوح تقدیر بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شده است.
هاتف علیمردانی در گفتگویی با خبرگزاری مهر درباره اثر خود میگوید:
«جنگ برای من تاریخی از زندگی ام بود که با آنکه چیزی از این مساله نمی دانستم اما بخش بزرگی از زندگی من را فرا گرفته و کودکی من را تحت تاثیر قرار داده بود. اتفاقاتی را برایم رقم زد که هنوز هم در سن ۴۰ سالگی نمی توانم آن ها را فراموش کنم بنابراین فرزند من و آیندگان باید بدانند که ما در چه برهه ای از تاریخ زندگی کردیم و چگونه مردان بزرگی به خاطر این سرزمین، شرف و خاک خود ایستادند و جنگیدند تا ما حالا بتوانیم در امنیت زندگی کنیم.»
سرزمین هنر در نقد فیلم آباجان نوشته است؛ آباجان قصه جنگ را در یک خانواده زنجانی روایت می کند.خرده داستانها ،کشمکشها و کنشهای افراد دیگری را به قصه اصلی پیوند میزند، که موجب باز شدن گره هایی از زندگی شخصیتهای قصه می شود و از چهره های مختلف نقاب بر می دارد.
استفاده از لهجه ترکی یکی از ویژگی های فیلم علیمردانی است. بازیگران فیلم گرچه با زبانی بین فارسی و ترکی صحبت می کنند اما نیاز به زیر نویس و ترجمه ندارند. زیرا می شود معنای کلمه ها را از طریق القای حسهایشان درک کرد.
دیالوگهای فیلم آبا جان تمیز و شسته رفته نوشته شده اند. شخصیت آباجان و بیشتر شخصیتهای قصه پردازی خوبی دارند. صحنه پردازی،جلوه های ویژه میدانی و بصری بدون اغراق و ساده است. کسانی که دهه شصت و دوران جنگ را تجربه کرده اند به راحتی با این فیلم هم ذات پنداری می کنند. بازیگران در آباجان حرف اول را میزنند چه در انتخابشان و چه در بازی هایی که ارائه می دهند.
در موازات قصه اصلی عشق دختر و پسری جوان، روایت می شود که خوب از آب در نیامده است.با پیرایش این نکته شاید بتوان گفت آباجان یکی از فیلمهای تحسین بر انگیز و ارزشمند کارنامه هاتف علیمردانی است.