«دسته دختران» مقاومت و ایثار زنان در روزهای پرتلاطم ابتدایی جنگ را روایت میکند. و با بازسازی تصاویر زنده و مستند از نبرد خانه به خانه خرمشهر، اولین تصویر سینمایی با نگاه زنانه از آن مقاومت را خلق کردهاست.
این فیلم به کارگردانی منیر قیدی و تهیه کنندگی محمد رضا منصوری در سال 1400 تولید شده است. نیکی کریمی، پانتهآ پناهیها، فرشته حسینی، هدی زینالعابدین، حسین سلیمانی، صدف عسگری، محمد صدیقیمهر، یاسین مسعودی و مهدی حسینینیا از بازیگران معروف این فیلم سینمایی هستند. این اثر سینمایی در چهل و دومین دوره جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بهترین جلوههای بصری و دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل زن را به خود اختصاص داد.
حضور زنان در دوران هشت سالۀ دفاع مقدس، بسیار درخشان است. زنان در جنگ ایران و عراق نقشهای مختلفی را برعهده گرفتند. اکثر این زنان در جبهه خانگی فعالیت میکردند و عدهای نیز مستقیماً در جبهه جنگ حضور یافتند. خدمات بانوان در زمینههای گوناگون فرهنگی، درمانی، اقتصادی، اجتماعی، هنری، سیاسی و حتی نظامی را نمیتوان نادیده گرفت. آنها گاه در نبرد رویارو با دشمن اشغالگر و البته بیشتر در پشت جبهه و در زمینههای گوناگون، منشأ خدمات گرانبهایی بودند.
سرویس نقد زومچی در نقد این فیلم نوشته است: دسته دختران دومین اثر بلند سینمایی منیر قیدی، فیلمی در ژانر جنگی است که بهخوبی توانسته از پس فرم و اجرا بربیاید اما با این حال اثری نیست که بتواند در حوزهی این ژانر ماندگار باشد و در ذهنها باقی بماند.
این فیلم در کارگردانی، صداگذاری، جلوههای ویژهی میدانی و بصری توانسته انتظارات یک مخاطب سینمای دفاع مقدس را برآورده سازد، بهطوریکه بیننده کاملا میتواند خود را در آن فضا حس کرده و تاثیر بصری آن را بپذیرد. اما چیزیکه باعث عدم ماندگاری دستهی دختران میشود، فیلمنامهی ضعیف آن است که بهطبع منجربه خلق یک پیرنگ نهچندان قدرتمندی شده که نمیتواند تماشاگر را تا پایان، همراه خود نگه دارد.
معمولا نقش زنان، مقاومتهای آنها و مصیبتهایی که برایشان وارد شده بود معمولا نادیده گرفته میشدند و یا تصویر کمرنگی از آنها وجود داشت. دستهی دختران اثری است که از المانهای سنتی این ژانر فاصله میگیرد و وارد لایهی دیگری از جنگ میشود. زنان در محوریت اصلی این فیلم قرار دارند و مردان بهنوعی نقش ضدقهرمانهایی را بازی میکنند که مانع از قهرمانگری این دستهی نادیده در فیلمهای دفاع مقدسی هستند. فیلم با محوریت چهار زن قصهی خود را شکل میدهد، چهار قهرمان با خلقوخوی متفاوت که همانند مردان بهدنبال اثرگذاری در جنگ هستند.