عملیات مروارید

تاریخ شروع:

1359/09/07

تاریخ پایان:

1359/09/07

نیرو های عمل کننده:

ارتش

رمز عملیات:

اطلاعاتی موجودی نیست

عملیات مروارید

7 آذر 1359 در یک درگیری شدید، دلاوران نیروی دریایی ارتش ایران با توکل برخدا، عملیات مروارید را اجرا کردند. عملیات مروارید، کامل کننده دو عملیات اشکان و شهید صفری بود که توسط نیروی رزمی ۴۲۱ بوشهر که وظیفه مدیریت عملیاتی منطقه نیروی دریایی به عهده‌اش بود، اجرا شد.

در این نبرد هفت ناوچه عراقی از نوع اوزا به قعر دریا فرستاده شدند؛ همچنین چند فروند ناو، تعدادی هواپیما و هلیکوپتر توسط قایق موشک انداز پیکان نابود شدند؛  تیم تخریب تکاوران نیروی دریایی وقتی که روی سکو مستقر شدند با نصب تجهیزات تخریب‌کننده مثل تی‌ان‌تی و مواد منفجره قسمت‌های حساس یکی از سکوهای نفتی عراق را در حدود یک شبانه‌روز از بین بردند زمانی که تیم تکاوری برای تخریب کامل سکو در قسمتی از آن مستقر شدند، فهمیدند که در قسمتی دیگر از سکو تعدادی کماندوی غواص عراقی با تجهیزات سنگین کمین گرفتند و منتظر موقعیتی هستند که شلیک کنند از تیم تکاوران نیروی دریایی در ناوچه پیکان خواسته شد از سکو جدا و به قسمت دیگر آن بروند، در واقع دور زدند و عراقی ها را محاصره کردند و آن‌ها را یا از بین بردند یا به اسارت درآوردند. با اجرای موفقیت‌آمیز عملیات مروارید سکوهای نفتی البکر و العمیه که برای دشمن اهمیت حیاتی داشت برای اولین بار به دست  نیروهای دریایی ایران افتاد. و پس از آن صدور نفت عراق از خلیج فارس به عدد صفر رسید. فرماندهان نیروی دریایی ارتش ایران با دور اندیشی چند روز پس از جنگ، بخش عظیمی از خلیج فارس را منطقه جنگی خود اعلام کردند از آن زمان عراق عملا در محاصره دریایی نیروهای ایرانی درآمد و راه مواصلات دریایی به بنادر ام‌القصر و بصره قطع شد. عملیات مشترک نیروی دریایی و هوایی ارتش توانست پس از تصرف کامل سکوهای نفتی البکر و العمیه و انهدام آن‌ها ، پرچم جمهوری اسلامی ایران را بر فراز یکی از بلندترین دکل‌های اسکله به اهتزاز درآورد.

تا آنجا که نیروی دریایی و هوایی عراق مجبور به خروج از بندر شدند و بخش اعظم نیروی دریایی عراق شامل 7 فروند ناو و ناوچه، 11 فروند هواپیما در این عملیات نابود شدند و هسته اصلی نیروی دریایی عراق منهدم گردید.

عکس نوشته عملیات مروارید

شجاعت خلبان و ملوان

از مهمترین ویژگی عملیات مروارید، درگیر شدن داوطلبانه ناوچه پیکان با پنج فروند ناوچه موشک انداز دشمن، پیاده شدن تکاوران در وضعیت بسیار نامناسب عملیاتی، جوی و انجام عملیات به بهترین وجه ممکن و نزدیک شدن وکنترل بالگردها به محل فرود سکوها که به شدت آسیب دیده و بسیار خطرناک بود، که با مهارت و شجاعت خلبانان انجام شد. در عملیات بزرگ مروارید محمدابراهیم همتی فرمانده ناوچه پیکان و تعدادی از کارکنان این ناوچه به درجه رفیع شهادت رسیدند.

منطقه عملیات مروارید

عملیات مروارید در منطقه‌ای به طول تقریبی 400 کیلومتر و عرض 50 کیلومتر (به مساحت 20000 کیلومتر مربع) که از شمالی‌ترین نقطه خلیج  فارس تا محدوده عملیاتی نیروی رزمی 421 در منطقه دوم دریایی بوشهر را دربرمی‌گرفت.

 

 نتایج عملیات مروارید

در جریان این عملیات نظامی، ۵ فروند قایق موشک‌انداز عراقی کلاس اوزا و ۷ فروند شناور دیگر عراقی غرق شده و ۶ فروند میگ-۲۳، یک فروند میگ-۲۱ و یک فروند بالگرد سوپر فرلون نیروی هوایی عراق سرنگون شدند.

فیلم و مستند