عملیات کربلای 2، در شهریور ماه سال1365، با فرماندهی سپاه پاسداران و پشتیبانی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در دومحور شمالی و جنوبی منطقه حاج عمران طرحریزی وفعالیتهای مقدماتی برای آغاز عملیات در منطقه صورت گرفت. این عملیات برای رزمندگان اسلام اهمیت ویژه ای داشت چراکه با این عملیات یکی از شهر های بزرگ عراق در معرض تهدید قرار میگرفت که باعث میشد صادرات نفت در عراق به نوعی مختل شود. تاریخ عملیات مشخص بود اما از آنجایی که نیروهای عراقی در24 اردیبهشت ماه سال1365، ارتفاعات 2519و شهید صدر را به تصرف خود درآورده بودند، تعدادی از نیروهای جهادسازندگی جهت ایجاد خط پدافندی مناسب برای رزمندگان، چند روز قبل از عملیات وارد عمل شدند.
اهداف عملیات کربلای 2
- انهدام نیروهای بعثی
- دستیابی به ارتفاعات مهم منطقه نظیر ارتفاع 2519
- گسترش مناطق تحت تصرف برای عملیات های آینده
- خارج کردن نیروهای خودی از دید دشمن
- ایجاد بستر مناسب برای مداومت نبرد نیروهای خودی در شمال عراق
یگان های عمل کننده
تیپ9 بدر، یک تیپ از لشکر10 سیدالشهدا، تیپ12 قائم، تیپ21 امام رضا(ع)، تیپ 105قدس، تیپ155 شهدا و..
در مجموع 28 گردان از سپاه به فرماندهی قرارگاه سیدالشهدا و پشتیبانی نیروی زمینی ارتش
شرح عملیات
عملیات کربلای 2 در منطقه حاج عمران کردستان عراق، از محور راست، ارتفاع شهید صدر یا گرده کور، تخته سنگی، تپه سرخ و تپه شهدا همچنین از محور چپ، ارتفاع 2519، تپه مرغی، واراس، شیار آینه و بخشی از ارتفاع سکران را شامل میشد.
این نخستین بار بود که اسرای عراقی داوطلبانه با نیروهای ایرانی در این عملیات حضور داشتند وهمکاری نمودند.
آتش و فعالیتهای دشمن، با نزدیک شدن به آغاز عملیات سنگین تر میشد. این فعالیتها به گونه ای بود که درتاریخ 8 شهریور ماه، حدود 12 ساعت به طور مداوم مناطق حاج عمران و پیرانشهر توسط نیروهای بعثی شناسایی و مورد هجوم قرار میگرفت. شواهد به دست آمده نشان از این داشت که عراق از مکان و زمان عملیات مطلع بوده و درست زمانیکه رزمندگان ایرانی در حال آغاز عملیات بوده و قصد صعود به ارتفاعات مشخص شده را داشتند، دشمن به شدت منطقه را به آتش بست و کار را برای رزمندگان دشوار تر کرد.
طبق برنامهریزی های صورت گرفته، در ساعت 1بامداد 10 شهریور ماه سال 1365، فرمان حمله با رمز یا اباعبدالله الحسین(ع)ادرکنی، به نیروها صادرشد.غافل از اینکه ده دقیقه قبل از اعلام رمز، نیروهای تیپ 105قدس در ارتفاعات واراس و 2519، توسط عراقیان شناسایی شده و درگیری زودتر از زمان موعود آغازشد. تیپ9 بدر با گردانهای شهید صدر، شهید بهشتی و شهید دستغیب، به همراه گردان حمزه ( زیرمجموعه تیپ 9 بدر و متشکل از اسرای داوطلب عراقی، سربازان عادی و درجه داران) موفق به تصرف ارتفاع شهید صدرشدند اما تیپ 11 قائم نتوانستند ارتفاع تخته سنگی را به تصرف خود درآورند. به علاوه ارتفاع 2519 در ابتدا توسط تیپ 155شهدا تصرف گشت اما حمله دشمن باعث شد نیروها به ناچار عقب نشینی کرده و درپایین ارتفاع مستقر شوند.
گردان میثم نیز موفق شد تا به بخشی از اهداف خود در نزدیکی واراس دست یابد اما به دلیل وجود نیروهای عراقی در پایین ارتفاعات 2519، این گردان به محاصره درآمد…
ساعاتی از شروع عملیات سپری شده بود که رزمندگان اسلام موفق شدند تا قرارگاه فرماندهی عراق را ابتدا محاصره و سپس به تصرف خود در آورند. بخشی از نیروهای تیپ9 بدر نیز در ساعت های مختلف حملات عراق را دفع نمودند و یگان های دیگر عقب نشینی کرده و در خطوط دفاعی مستقرشدند. دشمن با انواع هواپیما ها بار ها به مواضع و عقبه نیروها حمله کرد اما اینبار نیروهای ارتش ایران پادگان نظامی قصر عراق که مرکز مخابرات و محل جمع شدن نیروها و مهمات دشمن بود را بمباران کرده و ارتباط مخابراتی ارتش عراق را قطع نمودند. آتش سنگین و هوشیاری دشمن در شب دوم عملیات باعث شد تا نیروها بعد از جنگ سنگر به سنگر و مردانه، به ناچار عقب نشینی کنند. این عملیات ضمن دستاورد های باورنکردنی در محور راست با موفقیت و در محور چپ با عدم موفقیت به پایان رسید.
از شهدای شاخص این عملیات میتوان به فرزند کردستان، فرمانده شجاع و دلاور لشکر ویژه شهدا، محمود کاوه اشاره کرد. او نمونه بارز آمیخته شدن محبت و قاطعیت بود و همواره در قلب مردم جای داشت. زمانی که برای تصرف قله 2519 به همراه دیگر رزمندگان راهی شده بودند، در حین عملیات خمپاره ای درکنار محمود به زمین اصابت نمود و سرانجام در تاریخ 11 شهریور ماه سال 1365 محمود کاوه به فیض عظیم شهادت نائل آمد و پیکر مطهرش را دور ضریح امام رضا(ع) طواف دادند. زمانی که به پدرش پیشنهاد شد تا پیکر فرزندش را در جوار امام هشتم به خاک بسپارند، پدرش قبول نکرد و گفت : پسرم از آغاز با بسیجیان بوده بهتر است در کنار همرزمان بسیجی اش دفن شود ..)
همچنین لشکر قدس گیلان، در این عملیات بیش از 194 شهید از جمله سردارشهید حاج محمودقلی پور، شهید گلستانی،شهید حسن رضوان خواه، شهید سید محمد محمد نژاد و شهید قبادی و …را به اسلام و انقلاب تقدیم نمود.مقام معظم رهبری حضرت آیتالله خامنهای(مدظله العالی) درباره نقش لشکر 16 قدس در عملیات کربلای 2 فرمودند: «نیروهای گیلانی در عملیات کربلای 2، کربلای دیگری آفریدند.
به نقل از خبرگذاری تسنیم ابوالقاسم عیسی مراد این جانباز و آزاده هشت سال دفاع مقدس با اشاره به خاطرات حضور خود در عملیات کربلای 2 خاطرنشان کرد: در کنار سایر رزمندگانی که در عملیات کربلای 2 جانانه برای نبرد با دشمن تلاش میکردند بنده نیز توفیق داشتم که در کنار آنان باشم و میتوان گفت این عملیات یادآور صحنههای زیبای کربلای حسینی بود. رزمندگان گیلانی بسیاری در این عملیات بهشهادت رسیدند و 72 نفر نیز اسیر شدند که بنده نیز با 20 سال سن جزو اسرا بودم…
نتایج عملیات کربلای 2
- آزاد شدن ارتفاعات ۲۰۰۰،۱۸۰۰،۱۷۰۰،۱۶۰۰،۲۲۰۰،۲۴۳۵ و قسمتی از جاده حاج عمران
- منهدم کردن تیپ 807پیاده عراق، 60درصد از تیپ98 پیاده، 50درصد از تیپ 604 پیاده، 30درصد از تیپ91 پیاده
- منهدم کردن 80 درصد از گردان کماندویی ابوعبیده
- کشته و زخمی شدن 3000 نیروی عراقی
- اسیر شدن بیش از 200 تن از نیروهای عراقی
- منهدم شدن یک فروند هواپیما و یک فروند بالگرد و مقدار زیادی مهمات دشمن
غنائم به دست آمده در این عملیات
شش دستگاه تانک و نفربر عراقی
مهمات و سلاح های سبک به مقدار بسیار
بیش از ده ها خودرو