عملیات والفجر 6

تاریخ شروع:

1362/12/03

تاریخ پایان:

1362/12/05

نیرو های عمل کننده:

سپاه

رمز عملیات:

یا زهرا (س)

عملیات والفجر 6

در تمام این سال‌ها از عملیات خیبر بسیار گفته شده اما از بازیگران پنهان و شجاع عملیات والفجر 6 که نقش بسزایی در فریب دشمن بازی کرده‌اند سخنی به میان نیامده زیرا پاداش حقیقی تنها نزد خداوند است و بس؛

 “آنها كه ايمان آوردند و هجرت كردند و در راه خدا با اموال و جان هايشان جهاد نمودند، مقامشان نزد خدا برتر است و آنها رستگارانند .”

 

پس از نتایج نامطلوبی که در عملیات‌های رمضان، والفجر مقدماتی و والفجر 1 به دست آمد، فرماندهان ارشد به منظور گریز از بن بست حاکم در جنگ دور هم گرد آمده و تصمیم به طراحی عملیاتی بزرگ با هدف تصرف بصره را گرفتند.

پس از بررسی‌های انجام شده به این نتیجه رسیدند که عملیاتی ایذایی را با هدف منهدم کردن بخشی از نیروهای نظامی دشمن و منحرف کردن اذهان آن‌ها از عملیات پیش‌رو طراحی، تا با برهم زدن معادله دشمن، میزان موفقیت ایران در عملیات خیبر را افزایش دهند. در نتیجه  انجام عملیات والفجر5 در منطقه چنگوله و عملیات والفجر 6 در منطقه چذابه و چیلات برنامه‌ریزی شد.

طراحی عملیات والفجر 6

طراحی عملیات والفجر 6

منطقه‌ای که در جبهه میانی انتخاب شده بود، کاملا برای رزمندگان فضایی ناشناخته محسوب می‌شد که پذیرفتن آن برای هر یگانی، پر ریسک و بسیار سخت بود. از آنجایی که برای شیرمردان عرصه جهاد تصمیمات فرماندهان به منزله فرمان امام بود، این بار هم با نظر مسئولین، لشکر 25 کربلا این مسئولیت خطیر را به عهده گرفت.

دراین عملیات که از روز اول مشخص شده بود فرماندهان بنای فتح شهر را در سر ندارند، سه گردان ثارالله، ابوذر و انبیا از تیپ 57حضرت ابوالفضل‌علیه‌السلام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی  در ساعت 23:20 دقیقه روز دوم اسفندماه 1362، با رمز “یا زهرا” در دو محور به فاصله صد کیلومتر، در منطقه چیلات در محور دهلران و چزابه در محور بستان و استان العماره عراق آغاز شد.

  • محور دهلران ؛ نیروهای خودی در حالی که توسط یکی از یگان‌های رَسته توپخانه نیروی زمینی و نیز پدافند هوایی حمایت می‌شدند با عبور از رودخانه چیلات دهلران و گذراندن ارتفاعات توانستند دو بلندی مشرف بر شهر علی‌غربی عراق و کارخانه تولید شن و ماسه را آزاد کرده و موفق شدند با این پیروزی ضمن اشراف کامل بر بزرگراه بغداد_الاماره آن را در تیررس خود قرار داده و تیپ 77 عراق را به کلی منهدم کنند.
  • محور چزابه؛ طی برنامه‌ریزی های صورت گرفته قرار شد رزمندگان در این محور با عبور از موانع ایجادی توسط رژیم بعث، باتلاق‌ها و تپه‌های رملی در ساعت 1:30 دقیقه بامداد، ضمن شکستن خط دفاعی دشمن با رسیدن بر جاده مرزی طیب-چزابه به کانالی که نیروهای بعثی برای جلوگیری از پیشروی ایرانی‌ها حفر کرده بودند دست یابند.

پس از روشن شدن هوا درگیری به جنگ تن به تن کشیده شد، عراق که سعی می‌کرد با ریختن مداوم آتش مانع پیشروی رزمندگان شود، با مقاومت نیروهای ایرانی مواجه شد و تا سحر همان روز جاده طیب به چذابه عراق به تصرف ایرانی‌ها درآمد.

خبرگزاری‌های آمریکایی یونایتدپرس و آسوشیتدپرس ضمن اعلام پیروزی رزمندگان ایرانی گزارش دادند؛

“این حمله ایران، جاده اصلی تدارکاتی میان بغداد و بصره را مورد تهدید قرار داده است.”

همچنین خبرگزاری فرانسه در مورد عملیات والفجر 6 نوشت:

” از آغاز حملات ایران در ماه ژوئیه 1982 این نخستین بار است که ایران در یک زمان دست به دو حمله می‌زند.”

عملیات والفجر6

نتایج عملیات والفجر 6

  • آزادسازی راه تدارکاتی مرزی منطقه چیلات
  • فتح دو ارتفاع مشرف بر شهر علی غربی
  • منهدم کردن تعدادی سلاح سبک و نیمه سنگین
  • منهدم کردن تعدادی خودروی نظامی
  • منهدم شدن تیپ 77 و دو گردان از سپاه چهارم عراق
  • کشته و زخمی شدن صدها نیروی عراقی

بازپس‌گیری منطقه توسط نیروهای بعثی

چهارم اسفند 1362 و تنها یک روز پس از شروع عملیات خیبر، رژیم بعث عراق ضمن پاتک به نیروهای ایرانی توانستن با شهادت 3 تن از فرماندهان گردان و تعدادی از نیروهای تیپ 57 حضرت ابوالفضل‌علیه‌السلام  منطقه را پس بگیرند.

دو روز پس از این رویداد باز هم نیروهای ایران در غالب یک گردان از رزمندگان امیدیه و یک گردان از آغاجاری از شمال چزابه حمله کردند اما متاسفانه نتایج رضایت بخشی حاصل نشد. در نتیجه با شروع عملیات خیبر در منطقه هورالهویزه و هورالعظیم در جنوب، این نیروها با اتمام عملیات دو روزه والفجر 6 به منطقه عملیاتی خیبر منتقل شدند.

می‌توان گفت ایران به لحاظ تاکتیکی، با وجود دست‌آورد ناچیزی توانست به هدف خود نزدیک شود، اما عراق توانست با پیروزی دفاعی خود شهر بصره را حفظ و از محاصره آن توسط رزمندگان جلوگیری کند.

عملیات والفجر 6

شهدای عملیات والفجر 6

  • شهيد محمدعلي رهنمون
  • شهيد مرتضي بكايي
  • شهيد رجب علي برزگر
  • شهيد حسينعلي عظيمي
  • شهيد احمد ملايي

بسیاری از رزمندگان در این عملیات غریبانه و مظلومانه به شهادت رسیدند و در دره‌های چیلات ماندگار شدند. پیکرهایی که سالها در خاک کشور متجاوز مهمان بودند و یا هیچ‌گاه به آغوش خانواده باز نگشتند!

فیلم و مستند

صوت‌ها

والفجر6؛ تهدید شاهراه بغداد-الاماره