عملیات نصر 3

تاریخ شروع:

1364/03/27

تاریخ پایان:

اطلاعاتی موجودی نیست

نیرو های عمل کننده:

ارتش

رمز عملیات:

یا علی‌ بن‌ ابیطالب (ع)

عملیات نصر 3

عملیات نصر 3 عملیاتی محدود و موفق بود که در امتداد عملیات نصر 2 و تلفات سنگینی که در آن عملیات به دشمن وارد شد، در تاریخ  27  خرداد ماه‌ سال 1366 با هدف کاهش توان  ارتش دشمن در منطقه زبیدات ( جنوب دهلران) توسط نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران اجام شد. که در نهایت قوای ایران با نفوذ به مواضع دشمن، موفق شد، پل رودخانه قره تو و هفت سنگر اجتماعی و دیدگاه های آنان را در منطقه منهدم کند.

اهداف و موقعیت عملیات نصر 3

عملیات نصر 3 با حضور لشکر ۲۱ حمزه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران و با همیاری نیروهای ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران در منطقه عملياتي‌ زبيدات‌ در جنوب‌ دهلران‌ – جبهه‌ مياني‌ نبرد اجرا شد. از مهم‌ترین اهداف این عملیات می‌توان به بر هم زدن سازمان رزم، انهدام نیروهای دشمن و تصرف تعدادی از ارتفاعات منطقه اشاره کرد.

نفوذ به‌ قلب‌ دشمن‌ در عملیات نصر 3

۲۳:۴۵  شب ۲۷ خرداد 1366  رمز «یا علی‌ بن‌ ابیطالب (ع)» به‌منظور انهدام نیروهای دشمن و تلافی گلوله‌ باران شهرهای مسکونی مرزی ایران،  در منطقه شمال زبیدات تا حد فاصل شهرهای عین‌خوش و چنانه به گوش نیروی زمینی ارتش ایران رسید و عملیات نصر 3 آغاز شد.

در روز نخست عملیات نیروی‌ زمینی‌ ارتش‌ تا ۳۰۰ متری غرب رودخانه، درون‌ خاک‌ عراق‌ پیشروی‌ کرد. دستاوردهای به دست آمده در اولین روز عملیات:‌

  1. منهدم‌ کردن ‌۲۰ دستگاه‌ تانک‌ و نفربر زرهی
  2. چندین‌ انبار مهمات‌ و شماری‌ خودرو نظامی‌ دشمن
  3. آسیب‌ رساندن به ‌۷ گردان‌ رزمی‌ ارتش‌ عراق‌
  4. کشته‌ و زخمی‌ و اسیر کردن ‌۱۰۶۰ تن‌ از نیروهای‌ بعثی‌
  5. غنیمت‌ گرفتن‌ ده‌ها عراده‌ توپ‌ و ادوات‌ جنگی‌
  6. شماری‌ خودرو و ده‌ها قبضه‌ سلاح‌ سبک‌ از دشمن

لازم به ذکر است نیروی ایران نتوانست غنائم بدست آمده را از منطقه خارج کند و پس از اتمام عملیات و از دست دادن منطقه عملیات، غنائم بار دیگر در اختیار دشمن قرار گرفت.

چند روز قبل از آغاز عملیات، پایگاه هوانیروزپشتیان عمومی اصفهان، خلبانان بالگرد شکاری کبرا و بالگردهای ترابری ۲۱۴ و شنوک خود را برای پشتیبانی و حسن اجرای این مأموریت، با منطقه عملیات آشنا کرد و برای ایجاد هماهنگی هرچه بیشتر در منطقه عملیات، افسران رابط خود را به قرارگاه لشگر ۲۱، قرارگاه تیپ‌های تک‌ور و اورژانس‌های‌ مجروحین اعزام کرد.

خلبانان بالگردهای شکاری نیروی هوایی ارتش با انجام ۷ ساعت و ۳۰ دقیقه پرواز در ارتفاع ۱۴ سورتی مأموریت‌‌های واگذاری را در ارتباط با پشتیبانی آتش به درست ترین شکل ممکن، اجرا کردند . وطرف دیگر  بالگرد های ترابری نیمه‌ سنگین نیرو هوایی، پس از ۲۴ ساعت پرواز درارتفاع  ۴۳ سورتی توانستند، ۹۳ تن از رزمندگان مجروح را از اورژانس‌ های تاکتیکی به بیمارستان‌ های محلی  (دزفول و اهواز) تخلیه کنند.

انتقال مجروحین در عملیات نصر 3

بالگردهای ترابری سنگین شنوک هم نیز پس از ۱۹ ساعت و ۴۰ دقیقه پرواز درارتفاع  ۱۲ سورتی موفق شدند ۱۶۴ رزمنده مجروح را تخلیه کنند و  1750 کیلوگرم تدارکات را جابه‌جا کنند.

 

نتایج عملیات

در نتیجه این عملیات محدود با فرماندهی ارتش جمهوری اسلامی ایران  پس از گذشت چند ساعت، موفق به تصرف ارتفاعات ۱۳۲، ۱۶۰، ۱۴۲و ۱۴۰، انهدام ۳۰ دستگاه تانک و نفربر دشمن، انهدام مقادیری مهمات و ادوات خودرویی دشمن، انهدام گردان‌های «۱ ،۲ و ۳» از «تیپ ۹۵ از لشکر ۱۴» عراق و متلاشی شدن «گردان ۱» از «تیپ ۷۰۳ از لشکر ۲۰» افزون بر به‌جا گذاشتن بیش از ۱۰۰۰ کشته و زخمی از دشمن، شد.

ازعملیات نصر 3 به عنوان یکی از عملیات‌های پر افتخار نیروی زمینی ارتش یاد می‌شود.

نقشه و کالک

کالک عملیات نصر 3

صوت‌ها

محل شهادت عملیات نصر

آزادسازی تپه شهدا

آزادی قله گرده رش

انسداد معابر نفوذ ضد انقلاب

این خاک ها حرف ها داره

تسلط بر شهر قلعه دیزه عراق

تصرف شهر ماوت عراق

تصرف منطقه خزر و هلاله

تنگه بینا یادمان شهید کشوری

حمله نفوذی نیروها

رهرویی در خط عشق حسین

شهادت سید حسین علم الدی

نفوذ به قلب دشمن

میدانی نهر خیّن کجاست؟

مثنوی عشق

غافلگیری دشمن

عملیات موفق در میمک

هزارقله