تنها چند روز پس از عملیات فتح 2، سومین عملیات، با نام فتح 3 در 24 آبان ماه 1365 با هدف ضربه وارد کردن بر عقبه دشمن و مراکز پشتیبانی خط حمله رژیم بعث عراق آغاز گردید. این عملیات که 2 روز به طول انجامید، توسط سپاه پاسداران و نیروهای کرد معارض در عمق 300 کیلومتری خاک عراق انجام گرفت.
دلایل شروع عملیات فتح 3
در اوایل سال 1365، در روزهایی که 5 سال از شروع جنگ ایران و عراق گذشته بود، شورای عالی دفاع در جلسهای با حضور اعضای خود؛ رئیس جمهور، نخست وزیر، وزیر دفاع، رئیس ستاد مشترک ارتش، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دو مشاور از طرف رهبری تشکیل داد، همکاری سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را با کردهای معارض عراقی به فرماندهی جلال طالبی سلسله عملیاتهای نامنظم فتح را طرحریزی و پس از آن قرارگاه رمضان همکاری خود را با آنها به منظور وارد کردن ضربات مهلک بر رژیم بعثی در داخل خاک عراق تقویت کرد.
اولین عملیات از سری عملیاتهای فتح، فتح 1 نام گرفت. این عملیات با طراحی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران، با همکاری دو یگان تکاور سپاه، با نفوذ در شمال و جنوب کرکوک، در مهر 1365 به منظور حمله به پایگاههای نظامی و جاسوسی در خاک عراق و هدف قرار دادن تاسیسات نفتی کرکوک انجام گرفت که با موفقیت رزمندگان اسلام پایان پذیرفت.
دومین عملیات، فتح 2 نام داشت که یک ماه پس از عملیات فتح 1، در 4 آبان 1365 به منظور منهدم کردن تاسیسات صنعتی عراق، توسط قرارگاه رمضان در محور شمالی آغاز گردید و با موفقیت به پایان رساند.
شروع عملیات فتح 3
تنها چند روز پس از عملیات فتح 2، عملیات فتح 3 در 24 آبان ماه 1365 با هدف ضربه وارد کردن بر عقبه دشمن و مراکز پشتیبانی خط حمله دشمن آغاز گردید.
این عملیات که توسط سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران با همکاری نیروهای معارض کرد عراقی آغاز گردید، در عمق 300 کیلومتری جبهه شمالی جنگ در منطقه زاخو-دهوک انجام گرفت و در نهایت با موفقیت رزمندگان اسلام به پایان رسید.
این عملیات در سه محور زاخو-دشت اربیل و موصل آغاز گردید:
محور زاخو:
نیروهای قرارگاه جنگهای نامنظم سپاه پاسداران و نیروهای حزب دمکرات عراق که متشکل از نیروهای بارزانی بودند توانستند در مرحله اول این عملیات، مقر لشکر 38 عراق در منطقه تلگبر که از خطهای لوله نفتی کشور عراق به ترکیه و جاده بینالمللی محافظت میکردند را به همراه نیروهای داخل آن منهدم کند.
رزمندگان اسلام با نفوذ به عمق خاک عراق و محاصره کردن شهر زاخو موفق شدند به مواضع نیروهای عراقی در منطقه دره گلاسپی و ارتفاعات آن یورش برده و این مرحله را با موفقیت به پایان ببرند.
دو روز پس از شروع حمله، مرحله دوم عملیات در 26 آبان 1365 آغاز گردید. پس از نفوذ رزمندگان در عمق خاک عراق، توانستند با مسدود کردن جاده ترانزیتی عراق به ترکیه، موقعیت خود را تثبیت و ضمن درگیری با نیروهای عراقی و منهدم کردن تعدادی از تانک و نفربر، نیروهای عراقی را کشته و یا مجروح کرده و شهر زاخو را برای مدت کوتاهی به محاصره خود درآورند.
در طول مدت کوتاهی که شهر در محاصره نیروهای ایرانی قرار داشت، رزمندگان توانستند ضمن نفوذ به داخل شهر زاخو، تعدادی از مراکز مهم دولتی از جمله مخازن سوخت، گمرک، ترمینال، جایگاههای بنزین و مکانهای بارگیری نفت را منفجر کرده. همچنین آنها با کمک کردهای عراقی دره اسکیله درنزدیکی شهر زاخو را بسته و پایگاههایی که در آن مستقر بودند، به همراه کارمندانش منهدم کردند.
در زمان محاصره شهر زاخو، هواپیماهای رژیم بعث عراق با بمباران این شهر، باعث کشته و زخمی شدن تعدادی از مردم این شهر شدند.
محور موصل:
در این محور نیز یک نیروگاه نظامی عراقی وجود داشت، که در پی حمله رزمندگان اسلام چندین نفر از نیروهای عراقی از جمله دو افسر کشته و این مقر به محاصره رزمندگان درآمد.
محور اربیل:
در پی آتش گسترده در محور دشت اربیل، یک فروند هلیکوپتر توپدار عراقی منهدم شد.
دستآوردهای عملیات فتح 3
- بیش از 500 تن از نیروهای رژیم بعث کشته و یا زخمی شده و به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند.
- منهدم شدن تعدادی تانک، زرهپوش و 20 خودروی نظامی
- مقر لشکر 38 عراق و شهر حیصدام عراق خسارات کلی وارد شد
- وارد کردن خسارت بر چندین مرکز دولتی، مخزن سوخت، ترمینال بارگیری نفت زاخو
- وارد شدن آسیب جدی بر مراکز دولتی شهر دهوک عراق
ارگانهای عمل کننده در عملیات فتح 3
- نیروهای قرارگاه برون مرزی رمضان در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- معرضان کرد عراقی
اهداف عملیات
هدف از این عملیات از بین بردن مراکز پشتیبانی رژیم بعث و عقبه دشمن در جبهه شمالی جنگ