مجید سوزوکی از اراذل جنوب تهران عاشق دختر پیرمرد عارفی به نام میرزا میشود. میرزا شرط ازدواج مجید و دخترش را سر به راه شدن او میداند. مجید تصمیم میگیرد برای اثبات سر به راه شدن خود به جبهه برود که بقیه دوستانش نیز همراه او میشوند. برای حضور آنها در جبهه، مخالفتهایی وجود دارد اما…
این فیلم به کارگردانی مسعود دهنمکی و تهیهکنندگی حبیبالله کاسهساز پرفروش ترین فیلم سال 1386است. بازیگران کمدی و معروف این فیلم بسیارند، اما میتوان به کمدین مشهور اکبر عبدی، امین حیایی، محمدرضا شریفی نیا، ارژنگ امیرفضلی اشاره کرد. این فیلم در بیست و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر برنده بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. همچنین در بیست و ششمین دوره جایزه بهترین پوستر را از آن خود کرد.
شخصیت واقعی مجید سوزوکی با نام «شهید مجید خدمت» در دنیای واقعی وجود داشت که این فیلم بر اساس بخشی از داستان زندگی او ساخته شده است؛ یکی از محبوب ترین شخصیت های فیلم اخراجی ها که با بازی کامبیز دیرباز جلوی دوربین رفت. شهید مجید خدمت معروف به مجید سوزوکی متولد ۱۳۴۲ در محله اتابک تهران به دنیا امده و در ۷ تیر ماه سال ۱۳۶۷ در منطقه شاخ شمیران به شهادت رسید.
خبرگزاری صدا و سیما نیز درباره این فیلم گفته است؛ سه گانه اخراجیها پربیننده ترین فیلم تاریخ سینمای ایران تا به امروز است. مردم از این سه گانه استقبال زیادی کردند و این فیلم مورد اقبال فراوان واقع شد. اهالی سینما و صاحب نظران در سایر حوزهها در مورد این سه گانه اظهارنظرهای متفاوتی کردند؛ برخی آن را تحسین کردند و برخی نیز در مورد آن قضاوت منفی داشتند.
با وجود اینکه تاکنون فیلم های متعددی در مورد دفاع مقدس از سوی فیلم سازان متعدد کشور ساخته شده است اما هیچ کدام از آنها نتوانسته اند به چنین رکوردی در جذب مخاطب دست یابند.
اخراجی ها فیلمی نیست که همچون بیشتر فیلمها، تنها با بررسی فیلمنامهاش، بتوانیم کار را تمام شده بپنداریم. اخراجی ها یک پدیده، با همه حواشی آن است که گاه سینما دچار چنین پدیده هایی می شود و سخن محدود، هرگز حق مطلب را ادا نمی کند. البته شیوه مطلوب در برخورد با اخراجی ها، رابطه اش با «مارمولک»، «لیلی با من است»، «آتش بس» و هر فیلم دیگر، نقد آنها و کالبد شکافی عوامل گوناگون و عناصر مختلف فیلم، و اثبات مدعای ارزش یابی ارزشی آن یا این فیلم از منظر سینماست. عامه پسند بودن فیلم به تحلیل نیاز ندارد. فیلم می فروشد، پس مردم پسندیده اند؛ اما در واقع چرایش نیازمند بررسی است.